Οι anti-phising τεχνολογίες της Kaspersky Lab, κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2018, απέτρεψαν πάνω από 107 εκατομμύρια απόπειρες επισκέψεων διεθνώς σε σελίδες phising, από τις οποίες το 36% αφορούσε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Οι επιθέσεις στόχευαν σε ανύποπτους πελάτες μέσω ψεύτικων τραπεζικών σελίδων ή σελίδων πληρωμής.
Ο τομέας της Πληροφορικής ήταν ο δεύτερος κατά σειρά που δέχτηκε τις περισσότερες επιθέσεις (το 14% του συνόλου). Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο φέτος, το ποσοστό των επιθέσεων σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς μειώθηκε κατά 8,2%, ενώ οι επιθέσεις στις εταιρείες πληροφορικής αυξήθηκαν κατά 12,3%, σύμφωνα με την έκθεση της Kaspersky Lab «Το spam και το phishing στο δεύτερο τρίμηνο του 2018».
Τα παραπάνω ευρήματα, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας, δείχνουν ότι, για την προστασία των χρημάτων τους, οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πλοηγούνται στο Διαδίκτυο. Δημιουργώντας ψεύτικες σελίδες που παριστάνουν τις πρωτότυπες ιστοσελίδες τραπεζών, πληρωμών ή αγορών, οι εισβολείς συλλέγουν ευαίσθητες πληροφορίες από τα θύματα, όπως το όνομα, τον κωδικό πρόσβασης, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους αριθμούς τηλεφώνου, τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας και τον κωδικό PIN.
Η Βραζιλία παρέμεινε η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο χρηστών που δέχθηκε επιθέσεις από phishers κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018 (15,51%). Ακολούθησαν η Κίνα (14,44%), η Γεωργία (14,44%), η Κιργιζία (13,6%) και η Ρωσία (13,27%).
Εκτός από το «παραδοσιακό» phishing, το οποίο βοηθά στην παράνομη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι κυβερνο-εγκληματίες εσχάτως προσπαθούν να αναγκάσουν τα θύματά τους να τους μεταβιβάσουν κρυπτονομίσματα.
Εξάλλου, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ο μέσος όρος των spam στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ήταν περίπου 50% (δηλαδή τα μισά), κατά 2,2% μικρότερο ποσοστό από το μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου του 2017.
Η Κίνα είναι πλέον η πιο δημοφιλής πηγή spam, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Η χώρα που στοχοποιήθηκε περισσότερο από κακόβουλα μηνύματα, ήταν για άλλη μια φορά η Γερμανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ