Εύκολα μελομακάρονα έτοιμα σε μία ώρα

Εύκολα μελομακάρονα έτοιμα σε μία ώρα

Εύκολα και γρήγορα μελομακάρονα με πορτοκάλι, λεμόνι και κονιάκ, έτοιμα σε 1 ώρα!

Υλικά

  • Βάρος: Για περίπου 2 κιλά
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
  • 1/2 κιλό ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 200 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα, για πασπάλισμα
  • Σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. μέλι
  • 500 γρ. νερό
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
  • χυμός από 1/2 λεμόνι

Διαδικασία

  1. Για τα εύκολα μελομακάρονα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C, στον αέρα, και στρώνουμε με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα.
  2. Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα ξύσματα.
  3. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τη ρίχνουμε στο μείγμα του μπολ.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κονιάκ και ζυμώνουμε ελαφρά.
  5. Πλάθουμε μικρά ισομεγέθη μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα. Κάνουμε στην επιφάνειά τους το χαρακτηριστικό σχέδιο «πλέγμα» με ένα πιρούνι.
  6. Τα ψήνουμε στον αέρα για 20 λεπτά. Οταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
  2. Ξαφρίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σιρόπιασμα + σερβίρισμα

  1. Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιούμε τρυπητή κουτάλα.
  2. Τακτοποιούμε τα μελομακάρονα σε μεγάλη πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια.

Μυστικά

  • Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε το ελαιόλαδο με σπορέλαιο.
  • Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ τη ζύμη, μόλις το αλεύρι απορροφηθεί σταματάμε το ζύμωμα.
  • Το σχεδιάκι στην επιφάνεια βοηθάει για να απορροφηθεί καλά το σιρόπι.
  • Δεν χρειάζεται να σιροπιάσουμε αμέσως όλα τα μελομακάρονα. Μπορούμε να τα αφήσουμε να κρυώσουν και να τα αποθηκεύσουμε σε τάπερ. Ζεσταίνουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε όποτε θέλουμε φρέσκα μελομακάρονα.

ΠΗΓΗ: περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 11

Δείτε επίσης: Κλέλια Ανδριολάτου: Φορώντας το μαγιό της μας εύχεται Καλά Χριστούγεννα

Loading