Από το καλώδιο… στις Belharra: Πώς η κυβέρνηση γύρισε το φιάσκο σε «επίδειξη ισχύος»
Συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια με τον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Δημοκρατίας, Sebastien Lecornu, Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Από το καλώδιο… στις Belharra: Πώς η κυβέρνηση γύρισε το φιάσκο σε «επίδειξη ισχύος»

Όταν οι δηλώσεις περί «προστασίας της εθνικής κυριαρχίας» άρχισαν να σκοντάφτουν στα καλώδια, η κυβέρνηση γύρισε το παιχνίδι σε άλλο ταμπλό: στους εξοπλισμούς.

Ενώ η Τουρκία δήλωνε ξεκάθαρα πως δεν θα επιτρέψει την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης νοτίως της Κάσου, και το Παρίσι κρατούσε αποστάσεις, ο Νίκος Δένδιας πρότεινε… αγορά τέταρτης φρεγάτας Belharra. Ένα δισ. ευρώ για να σωθεί το αφήγημα.

Αντί να υπάρξει κάποια χειροπιαστή γαλλική στήριξη, αυτό που ακούστηκε ήταν το ταμείο: υπογραφή για πυραύλους Exocet και η πρόθεση για νέα φρεγάτα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση στη Βουλή. Οι βουλευτές όλων των κομμάτων ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ, όχι από τα θεσμικά όργανα. Όταν η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι η Άγκυρα δεν πτοείται από τη γαλλική σημαιοστολισμένη ρητορική, αποφάσισε να σηκώσει επικοινωνιακά το χαρτί των εξοπλισμών για να αποφύγει την εικόνα υποχώρησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, από την άλλη, ξεκαθάρισε πως «η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας δεν έχει σχέση με το καλώδιο». Κοινώς: ξεχάστε τη ρητορική περί γαλλικής ασπίδας. Αντ’ αυτού, στηρίξτε την αγορά φρεγατών για να κρατήσουμε ψηλά την… ψυχολογία.

Η ουσία; Το καλώδιο παραμένει στον αέρα – ή μάλλον, στον πάτο της διπλωματίας. Και για να «χρυσωθεί» η ήττα, επενδύουμε σε νέα εξοπλιστικά ράφια. Το ερώτημα είναι αν αγοραστής είναι το ΥΠΕΘΑ ή… το Μαξίμου επικοινωνιακά.

Loading

Play