Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου αποχαιρετά τον Δ. Κρεμαστινό (pic)
EUROKINISSI / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου αποχαιρετά τον Δ. Κρεμαστινό (pic)

Το δικό της «αντίο» στον Δημήτρη Κρεμαστινό είπε η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, με σχετική ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η χήρα του πρώην πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, ανέβασε στα social media μία φωτογραφία στην οποία βλέπουμε τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και το γιατρό Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό.

Στη φωτογραφία διακρίνονται, επίσης, η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από υπουργός Υγείας και βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν και ο θεράπων ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τι έγραψε η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου για τον Δ. Κρεμαστινό:

«Με συγκίνηση αποχαιρετώ έναν αδελφικό φίλο, εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο. Καλή αντάμωση με τον Αντρέα μας Δημήτρη Κρεμαστινέ».

Με συγκίνηση αποχαιρετώ έναν αδελφικό φίλο , εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο .Καλή αντάμωση με τον Αντρέα μας Δημήτρη Κρεμαστινε .

Gepostet von Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου am Freitag, 8. Mai 2020

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Δ. Κρεμαστινό

Νωρίτερα, μηνύματα για το θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού είχε στείλει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα «συλλυπητήρια» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Το «αντίο» της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά.

Η πορεία του Δημήτρη Κρεμαστινού

O Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός διετέλεσε υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επίσης, ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, διευθυντής Καρδιολογικών Κλινικών σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με υποτροφία σύγχρονη Καρδιολογία στο Λονδίνο.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Ως πανεπιστημιακός γιατρός δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Συνέγραψε σημαντικά επιστημονικά συγγράμματα, πάνω από 2.500 επιστημονικές εργασίες, ενώ διετέλεσε επί χρόνια αρθρογράφος στην εφημερίδα τα ΝΕΑ για θέματα Καρδιολογίας.

Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια. Μετά το τέλος της υπουργικής του θητείας επέστρεψε κανονικά στο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς”, Β’ Καρδιολογική Κλινική “Ωνασείου”) ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου “Αττικόν”, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.

Το 1993 ορκίσθηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε προσωπικός ιατρός.

Οι δράσεις του, ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

Επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά. Μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές.

Δημιούργησε στη χώρα μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.

Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά.

Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από κοινωνικό όνειδος όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής Τύπος αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.

Δημιούργησε την επιτροπή των 7 ξένων εμπειρογνωμόνων από καθηγητές των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρύτανη του London School of Economics, η οποία εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με βάση κυρίως το σκανδιναβικό πρότυπο. Το έργο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε λόγω της αποχωρήσεως του από το υπουργείο ως αποτέλεσμα της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας.

Βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ, από το 2009

Διετέλεσε πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από το 2009 έως και το 2014.

Εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από τον Οκτώβριο του 2015 έως τις τελευταίες εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, όπου ήταν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το Κίνημα Αλλαγής αλλά δεν εξελέγη.

Ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα.

Loading

Play