Συναγερμός στο Μαξίμου για τα Συλλαλητήρια της Παρασκευής
Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με μοναδικό αντικείμενο τη διεξαγωγή τέταρτης ονομαστικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συναγερμός στο Μαξίμου για τα Συλλαλητήρια της Παρασκευής

Η Παρασκευή των συλλαλητηρίων για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών προκαλεί έντονη νευρικότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι προβλέψεις δείχνουν πρωτοφανή συμμετοχή πολιτών, με μαζικές διαδηλώσεις σε 278 πόλεις στην Ελλάδα και 70 πόλεις του εξωτερικού. Η κινητοποίηση είναι τόσο εκτεταμένη που στην Αθήνα αναμένεται σχεδόν πλήρης παράλυση της πόλης, καθώς απεργούν η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, και δεκάδες άλλοι φορείς, ενώ κλειστά θα παραμείνουν Πανεπιστήμια, θέατρα και νυχτερινά κέντρα.

Αγωνία για την Πολιτική Διαχείριση και την Τάξη στους Δρόμους

Το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να αντιμετωπίσει δύο κρίσιμες προκλήσεις:

Πολιτική Διαχείριση: Πώς θα διαχειριστεί την κοινωνική δυσαρέσκεια χωρίς να φανεί ότι προσπαθεί να συγκαλύψει ευθύνες.

Ασφάλεια των Συγκεντρώσεων: Η ανησυχία για πιθανά επεισόδια, ειδικά στην Αθήνα, είναι έντονη και η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει κάθε προβοκάτσια που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω κοινωνική αναταραχή.

Δύσκολες Ισορροπίες και οι Αντιφάσεις της Ρητορικής

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρατεύσει τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη για να αντιστρέψουν το κλίμα είχε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Οι έντονοι τόνοι και οι προκλητικές δηλώσεις τους οδήγησαν σε πόλωση, προκαλώντας δυσφορία όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και σε γαλάζια στελέχη που εκφράζουν φόβους ότι οι κινήσεις αυτές θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην κυβέρνηση. Η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη για να μετριάσει τις εντυπώσεις δείχνει τη νευρικότητα στο επιτελείο του Μαξίμου.

Η Επικίνδυνη Ρητορική

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχωρίσει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες από πιθανά βίαια επεισόδια. Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας τη για αποσταθεροποίηση. Όμως, αυτός ο διχαστικός λόγος εγκυμονεί κινδύνους και μπορεί να επιφέρει γενικευμένη αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής. Γαλάζια στελέχη ανησυχούν για την ταύτιση της διαμαρτυρίας με την αποσταθεροποίηση, φοβούμενα ότι αυτό θα ενισχύσει το αφήγημα της συγκάλυψης.

Ανησυχία για τις Δημοσκοπήσεις και την Εικόνα του Πρωθυπουργού

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φανερώνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια:

68% θεωρεί ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση.

71% πιστεύει ότι υπήρξε συγκάλυψη στην υπόθεση των Τεμπών.

67% αξιολογεί αρνητικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποσοστό που αυξάνεται κάθε μήνα.

68% αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση συνολικά.

Διπλή Στρατηγική: Συγκρατημένη Ρητορική και Διαχείριση Κρίσης

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της καταστολής και της διαχείρισης του πολιτικού κόστους. Η αστυνομική παρουσία θα είναι έντονη, με στόχο την αποτροπή επεισοδίων, ενώ κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν πλέον τις ακραίες δηλώσεις, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Ο Εφιάλτης του Πολιτικού Κόστους και οι Αποφάσεις της Παρασκευής

Η Παρασκευή των συλλαλητηρίων θα είναι καθοριστική για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης. Το διακύβευμα είναι διπλό: Να δείξει σεβασμό στο πένθος των πολιτών και ταυτόχρονα να αποφύγει την εικόνα της συγκάλυψης. Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί την κατάσταση θα καθορίσει την πολιτική της επιβίωση τους επόμενους μήνες.

Η Παρασκευή της οργής πλησιάζει και το Μαξίμου καλείται να παίξει το πιο κρίσιμο πολιτικό χαρτί αυτής της τετραετίας.

Loading

Play