Η πρόσφατη παρέμβαση του Χάρη Δούκα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως άνοιξε νέο κύκλο συζητήσεων για τη στρατηγική και τις συμμαχίες του κόμματος.
Παρότι ο Δήμαρχος Αθηναίων δεν έχει πρόθεση να θέσει ευθέως ζήτημα ηγεσίας, η διαφοροποίησή του σε κομβικά θέματα έδωσε το στίγμα μιας τάσης που ενδέχεται να επηρεάσει τις μελλοντικές εξελίξεις.
Το ενδιαφέρον, όμως, δεν είναι μόνο στο περιεχόμενο της τοποθέτησής του, αλλά και στο κύμα συζητήσεων που ακολούθησε. Στο περιβάλλον του Δούκα καταγράφηκε ένας απροσδόκητα μεγάλος αριθμός επαφών από στελέχη του κόμματος που φαίνεται πως αναζητούν έναν πιο σαφή προσανατολισμό στην αντιπολιτευτική στρατηγική. Η έμφαση στη ριζοσπαστικοποίηση του πολιτικού λόγου και η διάθεση για συγκλίσεις με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο είναι θέματα που αποκτούν νέα δυναμική, ειδικά σε μια περίοδο όπου η πολιτική σκηνή αναδιατάσσεται.
Στην ηγεσία του κόμματος, πάντως, φαίνεται πως δεν υπάρχει διάθεση να δοθεί μεγαλύτερη έκταση στο ζήτημα. Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη παραμένει σταθερή, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παραμείνει προσηλωμένο στην αυτόνομη πορεία του. Οι συνεχείς επιθέσεις από την κυβέρνηση θεωρούνται από το επιτελείο του ως επιβεβαίωση της αντιπολιτευτικής του αποτελεσματικότητας, ενώ η εσωκομματική συζήτηση θεωρείται – σε αυτή τη φάση – περισσότερο παρενέργεια της πολιτικής ρευστότητας παρά ουσιαστική αμφισβήτηση.
Ωστόσο, κανείς δεν αγνοεί τον παράγοντα των δημοσκοπήσεων. Οι επόμενες μετρήσεις θα είναι καθοριστικές, καθώς θα αποτυπώσουν τη δυναμική του κόμματος, αλλά και τη διάθεση του εκλογικού σώματος προς επιλογές εκτός του παραδοσιακού πολιτικού φάσματος. Η άνοδος της αντισυστημικής ψήφου είναι ένα δεδομένο που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, και η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η συζήτηση που άνοιξε ο Χάρης Δούκας δεν θα κλείσει τόσο εύκολα. Οι ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος μεταβάλλονται, οι συμμαχίες διαμορφώνονται εκ νέου, και το συνέδριο του φθινοπώρου αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.