Παραίτηση του επικεφαλής της Ε.Ε. για τον Covid-19

92
Παραίτηση του επικεφαλής της Ε.Ε. για τον Covid-19
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Την παραίτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, θεωρούμενου ως εκ της θέσης του επικεφαλής επιστήμονα της Ευρώπης, προκάλεσε η στάση της Ε.Ε. στο θέμα της αντιμετώπισης του covid-19.

Ο κ. Φεράρι, εκτιμά ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19 και υπέβαλε την παραίτηση του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες το βράδυ, σύμφωνα με τους «Financial Times», έχοντας ξεκινήσει την τετραετή θητεία του φέτος τον Ιανουάριο.

Σε μία δήλωση σχεδόν 1.000 λέξεων αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα», κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19».

Μεταξύ άλλων, προβάλλει ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η πρότασή του για ένα ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου καταψηφίστηκε ομόφωνα από το διευθυντικό συμβούλιο του ERC.