Με τροπολογία του Γ. Βρούτση καταργείται ο βάσιμος λόγος απόλυσης ως προϋπόθεση για την καταγγελία σύμβασης αλλά και η ρύθμιση για την ευθύνη του αναθέτοντος εργολάβου έναντι των εργαζομένων.
Βάσει της τροπολογίας, καταργούνται από την έναρξη ισχύος τους και εφεξής, οι διατάξεις α) του νόμου 4554 του 2018 που προβλέπουν την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν. 4554/2018),
β) του νόμου 4611 του 2019 που θεσμοθετούν το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν. 4611/2019) και
γ) επίσης του νόμου 4611 του 2019 για την την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν. 4611/2019).
“Μύλος” η Βουλή εξαιτίας της τροπολογίας Βρούτση
Οι παραπάνω ρυθμίσεις προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση από την πλευρά των εργοδοτικών φορέων αλλά και μέσα στη Βουλή όπου χθες ψηφιζόταν το διυπουργικό νομοσχέδιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΜέΡΑ25 και αποχώρησαν από τη διαδικασία. Λίγη ώρα αργότερα αποχώρησε τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και η Ελληνική Λύση.
ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από πλευράς ΚΚΕ, είπε πως το κόμμα του καταγγέλλει το προεδρείο της Βουλής, κάνοντας λόγο για μια «απαράδεκτη διαδικασία».
Ο Παύλος Πολάκης, σε αυστηρό τόνο, έκανε επίσης λόγο για «απαράδεκτες πρακτικές» και ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν στο CNN Greece ότι «η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο για τον ΣΕΒ» και ότι ο λόγος της αποχώρησης ήταν ότι οι συγκεκριμένες τροπολογίες κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή στη Βουλή.
Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκηςχαρακτήρισε τις τροπολογίες ως «κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση είπε: «Κάνατε τεράστιο ατόπημα, κύριε υπουργέ. Υπό τις συνθήκες αυτές, το ΜέΡΑ25 αποχωρεί από τη συζήτηση».
Το θέμα με τις τροπολογίες στηλίτευσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, κάνοντας λόγο για διαδικασίες που γίνονται «κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής», επισημαίνοντας πως για σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων, πρέπει να αποφανθεί πρωτίστως η αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Ο σεβασμός στη Δημοκρατία που δεν υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατό να μην τηρηθεί από εσάς», είπε σε αυστηρό τόνο ο κ. Κεγκέρογλου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
«Έρχεται ο υπουργός και καταθέτει τελευταία στιγμή τροπολογίες ενώ μας είχε ανακοινωθεί ότι στις 6 θα ξεκινήσει η ψηφοφορία. Να μην ακολουθήσει η κυβέρνηση διαδικασίες που το προηγούμενο διάστημα στηλίτευε. Απογοητευτικό το φαινόμενο να ακολουθεί διαδικασίες υποβάθμισης του κοινοβουλίου» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Καμίνης.
Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου κατήγγειλε για λογαριασμό του ΚΙΝΑΛ τη διαδικασία, επισημαίνοντας πως η αποχώρηση του κόμματος αποτελεί μονόδρομο.
«Άκουσα και ακούσαμε αυτές τις ημέρες πολλές φορές την έννοια αποφασιστικότητας και κυβερνησιμότητας. Αν αυτή η αποφασιστικότητα σημαίνει έλλειψη σεβασμού σε βασικούς θεσμούς δημοκρατίας όπως η διαβούλευση σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τα αίτια της κρίσης που ταλαιπωρεί τα 10 χρόνια τον λαό. Η κρίση δεν ήταν μόνο δημοσιονομική. Ηταν η αδιαφάνεια που επέτρεψε την αυθαιρεσία της εξουσίας να εκτροχιαστεί η οικονομία . Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να το συνεχίσετε κάνετε μεγάλο λάθος. Πρόχειρες και αυθαίρετες οι πρακτικές σας και θίγουν το δημοκρατικό αίσθημα των βουλευτών γι αυτό και αποχωρούμε», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε τις τροπολογίες ως «κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση είπε: «Κάνατε τεράστιο ατόπημα, κύριε υπουργέ. Υπό τις συνθήκες αυτές, το ΜέΡΑ25 αποχωρεί από τη συζήτηση».