Έναν μικρό απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Βελβεντού Κοζάνης. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση όταν ανέβαλε τη διακυβέρνηση της χώρας και αυτήν στην οποία την αφήνει στο τέλος της θητείας του.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία στιγμή απολογισμού αλλά και σε μια στιγμή που είναι γιορτή της δημοκρατίας, τις εκλογές. Πριν απο τέσσερα χρόνια βρεθήκαμε στην άκρη του γκρεμού αλλά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα εκτός μνημονίων», δήλωσε αρχικά.
Παράλληλα, έκανε λόγο για λανθασμένες αποφάσεις των τεχνοκρατών για τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα. «Ήταν η πιο σκληρή και η πιο μακρόχρονη δημοσκονομική προσαρμογή. Αυτά τα επιτεύγματα είχαν οι αποφάσεις των τεχνοκρατών, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αυτά είναι παρελθόν, γιατί η χώρα έχει την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα για να βγαίνει στις αγορές με ένα επιτόκιο ιστορικά χαμηλό.
Μάλιστα, παίρνοντας αφορμή από το παράδειγμα του Βελβεντού, τόνισε ότι και ως χώρα συνολικά «αποκτούμε την αυτονομία μας και την οικονομική μας ανεξαρτησία».
«Φεύγουν αυτοί που έπαιρναν αποφάσεις, λάθος τις περισσότερες φορές, και είμαστε σε θέση με επίγνωση των δυσκολιών να ορίζουμε εμείς το μέλλον και να μην γυρίσουμε στα ελλείμματα και την χρεωκοπία, αλλά και συνάμα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και την μεσαία τάξη», πρόσθεσε.
«Δεν υπήρχε σάλιο»
Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τη δραματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση, λέγοντας: «Βρεθήκαμε μπροστά σε άδεια ταμεία, δεν υπήρχε σάλιο, σκουπίζαμε τα αποθεματικά για να πληρώσουμε τις συντάξεις. Επίσης ήμασταν μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση, 3,5 εκατ. συμπολίτες μας ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας… Πετύχαμε αυτά τα χρόνια κανένας συμπολίτης μας να μην βρεθεί χωρίς βοήθεια…».
Κατόπιν, έκανε ειδικότερη αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και κυρίως «στη μεγάλη έγνοια που ήταν τα δημόσια νοσοκομεία, όπου καλύφθηκαν 18.000 θέσεις».
Επίσης, εστίασε στη μεσαία τάξη που επωμίσθηκε μεγάλο μέρος του κόστους, υποστηρίζοντας ότι μέχρι το 2012 η μεσαία τάξη έχασε 5.500 ευρώ εισόδημα, ενώ μετά το 2016 αυτό άρχισε να αυξάνεται. «Τώρα ήλθε η ώρα της φορολογικής ελάφρυνσης και των κινήτρων για την παραγωγή», ανέφερε.
Μάλιστα, υποστήριξε αυτό είναι και το δίλημμα των επικείμενων εκλογών: «Ο ενάρετος οικονομικός κύκλος θα ενισχυθεί ή θα γυρίσουμε πίσω; Αυτό το ερώτημα δεν θα το απαντήσω εγώ, θα το απαντήσει ο ελληνικός λαός. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα και στα ερωτήματα για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Αυτόνομος ο δήμος Βελβεντού
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην απόφαση αυτονόμησης του δήμου Βελβεντού από τον καλλικρατικό δήμο Σερβίων. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι το αίτημα των κατοίκων ήταν δίκαιο, ο αγώνας τους σημαντικός και για αυτό έφερε αποτέλεσμα.
«Το παράδειγμά σας μπορεί να συγκριθεί μόνο με το παράδειγμα του Μανώλη Γλέζου στην Απείρανθο της Νάξου», είπε ο κ. Τσίπρας και θύμισε ότι το 2012 και το 2014 σε συναντήσεις που είχε μαζί τους, τούς είχε πει ότι η συγχώνευση ήταν λάθος. Και για αυτό όταν βρέθηκε μπροστά στο αίτημα τους, από θέση ευθύνης, δίχως δεύτερη σκέψη, έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να αποκαταστήσει μία αδικία που διαπράχθηκε πριν από εννέα χρόνια.
Ανέφερε, επίσης, ότι η συγχώνευση δεν έλυσε αλλά πρόσθεσε προβλήματα καθώς μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», παρατηρήθηκε ραγδαία υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Βελβεντού. Σημείωσε άλλωστε ότι το Βελβεντό δεν είναι ο μόνος δήμος της χώρας που χρειάζεται να δει η Πολιτεία κάποιες παρεμβάσεις. «Μέσα στις επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί και η επιτροπή που θεσπίσαμε και η οποία θα εξετάσει συνολικά και υπεύθυνα τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας και τα αιτήματα και άλλων δήμων που έχουν δυσκολίες», ανέφερε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός παρέσχε στήριξη στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρο Καρυπίδη, και κάλεσε τους πολίτες να τον ξαναψηφίσουν γιατί «έδωσε τα τελευταία πέντε χρόνια ένα διαρκή αγώνα για τον τόπο του, τη Δυτική Μακεδονία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ