INTIME

Αυγενάκης: «Όταν ο Τσίπρας διαπραγματεύεται, κάτι κακό συμβαίνει στην Ελλάδα»

Για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Αλέξη Τσίπρα και τα συλλαλητήρια που «εάν αξιοποιηθούν, μπορούν να αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί», μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λευθέρης Αυγενάκης.

Μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, υποστήριξε ότι έχει θέσει το κράτος στην υπηρεσία του κόμματος και ότι «στήνει παρακράτος», ενώ προέβλεψε ότι το 2018 είναι έτος εκλογών και η χρονιά που «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας».

Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε ο Λ. Αυγενάκης:

Κύριε Αυγενάκη, ο πρωθυπουργός κάλεσε χθες τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. Δεν ήταν εύλογο η ενημέρωση να γίνει μετά τις συναντήσεις στο Νταβός;

«Ο πρωθυπουργός όφειλε να έχει ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τους βουλευτές και φυσικά τον ελληνικό λαό πριν τις διαπραγματεύσεις. Αυτό, βέβαια, θα όφειλε να κάνει ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός και όχι ο κ. Τσίπρας που είναι γνωστός για την ανεύθυνη και τυχοδιωκτική συμπεριφορά του.

Η στάση του διέρρηξε το εθνικό μέτωπο, που έπρεπε να υπάρχει, και αδυνάτισε πλήρως τη θέση της χώρας μας. Γι’ αυτό είπαμε ότι είναι πολύ αργά για ουσιαστική ενημέρωση. Προφανώς, ο πρόεδρος της ΝΔ συνάντησε τον πρωθυπουργό για θεσμικούς λόγους».

Πάρα ταύτα, πώς κρίνετε τις δηλώσεις Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός;

«Κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας «διαπραγματεύεται», κάτι κακό συμβαίνει στην Ελλάδα και τους πολίτες. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας, προσωπικά, δεν μπορούν να διαπραγματευτούν προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση, αφού δεν έγινε καμία αναφορά στην αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας στο οποίο εμπεριέχονται στοιχεία αλυτρωτισμού».

«Διαχρονική η θέση της Ελλάδας και της ΝΔ»

Ωστόσο, κύριε Αυγενάκη, η κυβέρνηση δηλώνει ότι υιοθετεί ως γραμμή διαπραγμάτευσης τη θέση της χώρας στο Βουκουρέστι το 2008. Άρα a-priori δεν προηγούνται τα «αλυτρωτικά» και ο όρος για ονομασία για όλες τις χρήσεις του ονοματολογικού;

«Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι η κυβέρνηση στη «διαπραγμάτευση» φαίνεται να υιοθετεί τη λογική «τεμαχισμού» των ζητημάτων. Είναι διαχρονική θέση της Ελλάδας, και φυσικά της ΝΔ, ότι η επίλυση στο ζήτημα του ονόματος, με το εύρος εφαρμογής (erga omnes) και την κατάργηση του αλυτρωτισμού αποτελούν ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, την προϋπόθεση για να απελευθερωθεί η διαδικασία προσκλήσεως στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ».

Η ΝΔ έχει μία ενιαία γραμμή ή είναι «διχοτομημένη» ανάμεσα σε αυτούς που αποκλείουν τον όρο «Μακεδονία» και σε αυτούς που θα δέχονταν «σύνθετη ονομασία»;

«Η ΝΔ έχει ενιαία γραμμή. Την εξέφρασε ο πρόεδρος μας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Υπηρετούμε την εθνική γραμμή με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, συνέπεια και αποφασιστικότητα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης: «Θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. Θα περίμενα να δω απτά δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά πριν προχωρήσω στο επόμενο στάδιο».

Δεν θα προχωρούσαμε σε συζητήσεις με τα Σκόπια, εάν δεν δεσμεύονταν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Δεν δεχόμαστε καμία αναφορά σε «Μακεδονικό Έθνος», όπως έκανε ο κ. Νίμιτς και η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία απάντηση. Στηριζόμαστε στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι έτσι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, έχοντας ως βάση το κεκτημένο του Βουκουρεστίου».

«Τα συλλαλητήρια μπορούν να αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί»

Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τα συλλαλητήρια, πιστεύετε ότι «βοηθούν» στη συγκεκριμένη συγκυρία;

«Η εξωτερική πολιτική και η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται με συλλαλητήρια, αλλά ασκούνται από τους αρμόδιους φορείς με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης.

Βεβαίως, αν τα συλλαλητήρια αξιοποιηθούν σωστά, μπορεί να αποτελέσουν ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί στη σκακιέρα της εξωτερικής πολιτικής. Η εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της.

Οι χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες που βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη και αυτοί που θα βρεθούν στην Αθήνα σίγουρα δεν είναι ακροδεξιοί, ναζιστές ή ακραίοι και σίγουρα αγωνιούν για τους «εν κρυπτώ» χειρισμούς του κ Τσίπρα. Δεν εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες πλέον την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που, να θυμίσω, ακόμα και σήμερα δεν έχει εκφράσει ενιαία, ξεκάθαρη θέση.

Στην Νέα Δημοκρατία συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία των πολιτών, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα διαδήλωσαν ειρηνικά υποστηρίζοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας και ενάντια στις αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων μας».

Εσείς θα δώσετε το «παρών» σε αυτό που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου;

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα, και χρέος, θα πρόσθετα, όλων των πολιτών να εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις έκφρασης στήριξης ή αποδοκιμασίας για ένα θέμα. Αυτή είναι άλλωστε η καρδιά του φιλελευθερισμού και της δημοκρατίας μας. Είναι αρκετοί οι βουλευτές της ΝΔ και στελέχη μας που δήλωσαν δημόσια ότι θα παραβρεθούν».

«Έτος εκλογών το 2018»

Είστε από αυτούς που δημοσίως έχει εκφράσει τη βεβαιότητα ότι το 2018 θα είναι έτος εκλογών. Θα βλέπατε εκλογές με αφορμή το εθνικό θέμα;

«Το 2018 θα είναι έτος εκλογών. Δεν είναι μόνο το θέμα της ονομασίας της γείτονας χώρας. Τον Αύγουστο παρά τα όσα, αποπροσανατολιστικά, λέει η κυβέρνηση, η χώρα μπαίνει στο τέταρτο, το πιο αχρείαστο και πιο βαρύ Μμνημόνιο.

Με δεδομένο, ότι τα πιο σκληρά μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019, ο πολιτικός καιροσκοπισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα τους οδηγήσει σε εκλογές άμεσα, πριν οι πολίτες βιώσουν τα νέα επώδυνα μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει (περαιτέρω μείωση συντάξεων, περικοπή ανασφάλιστου, χιλιάδες πλειστηριασμοί, κλπ).

Επομένως, η χρονιά που διανύουμε είναι χρονιά εκλογών. Η χρονιά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, αλλάζοντας την πορείας της και εγκαινιάζοντας μια νέα μετα-μνημονιακή εποχή για την Ελλάδα».

Φοβάστε την τυχόν δημιουργία ενός κόμματος στα δεξιά της ΝΔ;

«Φυσικά και δεν φοβόμαστε. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κινηθεί και να δοκιμαστεί. Ο καθένας είναι ελεύθερος, αν εκτιμά ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα, να ζητήσει την ψήφο των πολιτών.

Εμείς είμαστε η μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη. Είμαστε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα. Και τοποθετούμαστε με βάση τις αρχές μας. Στον χειρισμό δε των εθνικών θεμάτων έχουμε δώσει απτά δείγματα γραφής».

«Στήνουν ένα παρακράτος»

Η ΝΔ με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική. Αυτά τα χρόνια δεν έγινε και τίποτα θετικό;

«Απολύτως τίποτα, δυστυχώς. Η Ελλάδα θα είχε βγει από την κρίση, αν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν μας είχαν φορτώσει το φέσι του 2015. Τρία χρόνια καταστρέφουν τη χώρα, φτωχοποιούν τους Έλληνες, διαλύουν τους θεσμούς. Σε 100 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της κυβέρνησης.

Το κράτος έχει μπει πλήρως στην υπηρεσία του κόμματος. Στήνουν ένα παρακράτος. Χτίζουν μια Παιδεία χαμηλών προσδοκιών με ξεπερασμένες ιδεοληψίες. Οι συνθήκες για τους πολίτες στο δημόσιο σύστημα Υγείας γίνονται όλο και χειρότερες. Η ανασφάλεια στις γειτονιές μεγαλώνει, η εγκληματικότητα και τα γκέτο αυξάνονται.

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να υπερφορολογούν, να μειώνουν συντάξεις, να κόβουν μισθούς. Φτωχοποιούν συνολικά την κοινωνία και την οδηγούν στην απελπισία. Στοχοποιούν τη μεσαία τάξη. Κρύβουν τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας που έρχονται. Από «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» σε 15.000 πλειστηριασμούς το 2018, σχεδόν 300 την εβδομάδα.

Νέες κατασχέσεις, αυτοί που υπόσχονταν σεισάχθεια. Συνεχίζουν να αυξάνουν την ανισότητα, κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους. Αυτό είναι το «καθεστώς των Τσίπρα-Καμμένου». Αυτό το «καθεστώς» θα ανατρέψουμε σύντομα, με την εντολή του ελληνικού λαού».

«Με τον νέο Κανονισμό κάνουμε πράξη την αποκέντρωση»

Κύριε Αυγενάκη, πρόσφατα η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ενέκρινε τον νέο Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης. Τι αλλάζει;

«Ο νέος Κανονισμός Πανελλαδικής Οργάνωσης αποπνέει τη φιλοσοφία μας και το πνεύμα εξωστρέφειας των οργάνων του κόμματος. Με τον νέο Κανονισμό ισχυροποιείται ο ρόλος των μελών, απλοποιούνται οι διαδικασίες εκλογής οργάνων και ενισχύεται η διαφάνεια.

Παράλληλα, αναδεικνύει τον σημαίνοντα ρόλο των περιφερειακών οργανώσεων και με σύγχρονο πνεύμα επανατοποθετεί τις οργανώσεις μας στις τοπικές κοινωνίες με ουσιαστική υπόσταση και σαφή οργανόγραμμα, αλλά σε περιβάλλον ελευθερίας και εξωστρέφειας. Κάνουμε πράξη την αποκέντρωση.

Στόχος μας η απερίσπαστη και αποτελεσματική λειτουργία των περιφερειακών οργάνων και η αναβάθμισή τους. Υλοποιούμε την άμεση δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και δίνεται πραγματικός ρόλος στα μέλη. Οι κανόνες είναι πλέον γνωστοί από την αρχή.

Ο νέος κανονισμός Πανελλαδικής Οργάνωσης εκφράζει το πνεύμα της ανανέωσης, της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της καλύτερης αξιοποίησης των στελεχών μας. Άλλωστε αυτό αποτελούσε δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή, της διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ