Βενιζέλος: «Ο Καμμένος υπέγραψε με Τσίπρα – Κοτζιά τη συμφωνία»
INTIME

Βενιζέλος: «Ο Καμμένος υπέγραψε με Τσίπρα – Κοτζιά τη συμφωνία»

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στον Πάνο Καμμένο, τονίζοντας ότι δεν δικαιούται να διαχωρίζει τη θέση του τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Κοτζιά.

«Ο κ. Καμμένος, όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά, τους κράτησε το χέρι και έβαλε μαζί τους την υπογραφή στη συμφωνία των Πρεσπών, άρα δεν δικαιούται να λέει διαφορετικά πράγματα από αυτά που λέει η κυβέρνηση στην οποία μετέχει, της οποίας είναι εταίρος και την οποία στηρίζει σε όλα. Αν σκοπός είναι να καθυστερήσει το δίλημμα της κύρωσης και άρα να είναι μαζί χωρίς να έχουν λόγο να παίζουν τον αντίδικο βοηθά, αλλά αυτοί κερδίζουν χρόνο ως κυβέρνηση και κομματικοί συνεταίροι και το έθνος χάνει πολύτιμο εθνικό χρόνο, διότι όλα πηγαίνουν άσχημα», ανέφερε σχετικά στο ραδιόφωνο News 24/7.

«Κακός χειρισμός, χωρίς συναίνεση»

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια και την εμπλοκή που προέκυψε στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

«Ένας κακός χειρισμός χωρίς συναίνεση, επιπόλαιος μπορώ να πω, επιφανειακός, στον οποίο ενεπλάκησαν και οι δύο πλευρές με τις κυβερνήσεις τους, έρχεται να θέσει σε αμφισβήτηση το βασικό σκοπό της συμφωνίας», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας σε μείζονος σημασίας εθνικά ζητήματα απαιτείται εθνική συναίνεση:

«Για πρώτη φορά έχουμε σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής τόσο προφανή σύνδεση με την εσωτερική πολιτική. Ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής χρησιμοποιείται εσωτερικά, όχι για να λυθούν μεγάλα θέματα, αλλά για να δημιουργηθούν κομματικές τριβές και να επιβιώσει η κυβέρνηση. Επίσης, υπάρχει κάτι άλλο, το οποίο είναι ακόμη χειρότερο. Για πρώτη φορά, ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης, έχουμε μία διασύνδεση, συνειδητή και ομολογημένη, εξωτερικής πολιτικής και οικονομικής πολιτικής».

«Γιατί υπήρξε αυτή η επίσπευση;»

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε «γιατί υπήρξε αυτή η επίσπευση, γιατί όλοι θεώρησαν, και εμείς θεωρήσαμε εδώ, ότι υπάρχει momentum να λυθεί το ζήτημα; Αρκεί να υπάρχει μία κυβέρνηση στα Σκόπια που το δέχεται. Τώρα, λόγω της συμφωνίας και λόγω του κακού αποτελέσματος στο δημοψήφισμα, δηλαδή της πολύ μικρής συμμετοχής, υπάρχει πρόβλημα εσωτερικό, ενότητας και οντότητας».

Όσον αφορά τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις που επηρεάζονται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, επισήμανε ότι ο μεσαίος χώρος, η δημοκρατική παράταξη, έχει υποχρέωση να έχει την πρωτοβουλία των προγραμματικών κινήσεων και να λέει τα πράγματα υπεύθυνα, εφαρμόσιμα, τεκμηριωμένα.

«Ποσοστά θα κερδίσουμε όταν δεν δημιουργούμε την εντύπωση ότι κατά βάθος επιθυμούμε την υγεία μας, άρα ας είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι και η εθνική συνεννόηση, η οποία είναι απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για τα πάντα, δεν σημαίνει ότι αυτό θα αφήσει εμάς να ψηφίζουμε -ας πούμε- κάποιον που θεωρούμε ιδεώδη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν έναν κοινό υποψήφιο, όπως έγινε το 2015, όπου ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ τον ίδιο Πρόεδρο Δημοκρατίας», σχολίασε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως παίζει το παιχνίδι της διπλής γλώσσας, αντισυστημικής και συστημικής.

«Είναι μία κυβέρνηση, η οποία έχει μέσα από τον Φώτη Κουβέλη μέχρι την Κατερίνα Παπακώστα, είναι μία κυβέρνηση η οποία τα έχει όλα. Ποιος είναι ο συνεκτικός ιστός; Η παραμονή στην εξουσία χωρίς αξιακά όρια», παρατήρησε και υπογράμμισε:

«Η χώρα έχει ανάγκη από μία άλλη πολιτική, την οποία να την υπηρετήσει μία άλλη κυβέρνηση. Υποχρέωση δική μας, της δημοκρατικής παράταξης, που σηκώσαμε το μεγάλο και δυσανάλογο βάρος όλης της περιόδου 2010-2015, εμείς διαμορφώσαμε τις πολιτικές και εμείς είχαμε συνεχή παρουσία, δική μας υποχρέωση, λοιπόν, είναι να προτείνουμε και αυτό αγωνίζεται να κάνει, απ’ ό,τι βλέπω, και το ΚΙΝΑΛ, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Άρα, εμείς πρέπει να προτείνουμε το σχέδιο, να έχουμε την προγραμματική διεύθυνση και μετά να ζητήσουμε, σε όσους συμφωνούν με το πλαίσιο αυτό, να συμπράξουν σε μία νέα κυβέρνηση. Έχω πει πολλές φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά, δεν πρέπει να μπορεί να ελέγξει τον σχηματισμό κυβέρνησης, δεν πρέπει να μπορεί να ελέγξει την αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν πρέπει να μπορεί να ελέγξει τα σχετικά με το εκλογικό σύστημα και δεν πρέπει να μπορεί να παρεμποδίσει την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα κληθεί να πει την άποψή του, συμφωνεί με το πρόγραμμα, θέλει να πάρει μέρος και να βάλει πλάτη; Αν θέλει, καλώς, εάν δεν θέλει, θα μείνει έξω, εμείς πρέπει να έχουμε την προγραμματική πρωτοβουλία».

Loading

Play