Βερναρδάκης: Ακατανόητη η στάση του Π. Καμμένου

Βερναρδάκης: Ακατανόητη η στάση του Π. Καμμένου

Προδιαγεγραμμένο χαρακτήρισε το «διαζύγιο» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, παρά την αναβολή της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Συμπλήρωσε δε, για τον κ. Καμμένο, ότι «κατά την γνώμη μας βρίσκεται εγκλωβισμένος, έχει κάνει ένα βαρύτατο πολιτικό λάθος στην εκτίμηση της πορείας των γεγονότων, αλλά αυτό αφορά το κόμμα του και τον ίδιο […] Αναγκαστικά πυροδοτεί κάποιες εξελίξεις [και] το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται στο εσωτερικό του κόμματός του».

«Είναι σαφές ότι τιμούμε αυτή την συνεργασία -και αυτό είναι και το ακατανόητο στη στάση του Πάνου» δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης για να προσθέσει: «Το γεγονός ότι έπειτα από τέσσερα χρόνια μιας απρόσκοπτης κυβερνητικής συνεργασίας στην καθημερινότητα της διαχείρισης, με πετυχημένους υπουργούς στην κυβέρνηση που αντικειμενικά έχουν δουλέψει στον τομέα τους, επιχειρεί να διακόψει αυτή τη συνεργασία και ό,τι αυτό συνεπάγεται». Ο κ. Βερναρδάκης εκτίμησε ότι πρόκειται για μία βαριά πολιτική απόφαση, το να ταυτιστεί «με την ομάδα των “μακεδονομάχων” και να μην αφήσει περιθώριο ελαστικής διαχείρισης».

«Εμείς σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε, είμαστε πολύ ασφαλείς, η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία. Το κλειδί των εξελίξεων, η Συνθήκη των Πρεσπών, θα επιβεβαιωθεί και από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Έτσι, δεν θα εκτεθεί και η χώρα σε μία πολύ μεγάλη περιπέτεια», συνέχισε ο κ. Βερναρδάκης. «Αυτή τη στιγμή επιχειρείται να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο και για τις δύο πλευρές και κινδυνεύει να κακοφορμίσει ακόμη περισσότερο. Όλες οι αντιθέσεις που θα προκύψουν θα είναι σε βάρος της ελληνικής πλευράς, δεδομένου ότι, εάν δεν προχωρήσει αυτή η συμφωνία, η αναγνώριση της Μακεδονίας με το παλιό της συνταγματικό όνομα θα είναι γεγονός de facto και όλες οι διπλωματικογεωπολιτικές εξελίξεις που εδράζονται εκεί θα είναι ανοιχτές. Επομένως, είναι μία ιστορία που θα έβαζε μία σειρά από ζητήματα» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Σχολιάζοντας τη θέση ότι υπάρχει η πλειοψηφία τόσο για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για να ψηφίζονται νομοσχέδια, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Δεν παίζουμε κάποιο παιχνίδι, η κυβέρνηση έχει μία συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα και μία εμπειρία κατακτημένη αυτή την τετραετία στη διαχείριση πολλών λεπτών ισορροπιών», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης.

«Δεν αποκλείω -και είναι κοινό μυστικό, αλλά αφορά τους ΑΝΕΛ και τα πρόσωπα που τους συναπαρτίζουν- ένα μέρος από τους σημερινούς συμμάχους, εγώ είμαι σίγουρος, να συμπορευτούν. Όχι επειδή υπάρχει κάποια διαδικασία μυστική, αλλά διότι την τελευταία τετραετία έχει διαμορφωθεί ένα πνεύμα συμπόρευσης, κοινής δουλειάς, εργασίας, προγραμματισμού. Έχουν λόγο όλοι αυτοί οι άνθρωποι, θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις, χωρίς προφανώς να θέλει κανείς να δημιουργήσει πρόβλημα πολιτικής “μείωσης” στον εταίρο μας, που τον τιμούμε για όσα έχει συμβάλει ως σήμερα. Και έχει πολλά να συμβάλει. Η κριτική που του κάνουμε είναι ότι αυτός δεν τιμά αυτή την κοινή προσπάθεια, στην οποία έχει συμβάλει απολύτως» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Για το ενδεχόμενο να καταθέσει η ΝΔ πρόταση δυσπιστίας ο κ. Βερναρδάκης είπε: «Όχι μόνο δεν την φοβόμαστε, αλλά σε κάποιο βαθμό το ευχόμαστε κιόλας. Βεβαίως, κανείς δεν ξέρει τι σχεδιάζουν οι άνθρωποι. Αλλά για εμάς θα ήταν ευχής έργον, γιατί όλο το πρόβλημα θα ερχόταν σε επίπεδο κοινοβουλίου, θα ξεκαθαριζόταν μία σειρά από πράγματα, θα ήταν καλό για εμάς -πιθανώς και γι’ αυτούς, αν εννοούν αυτά που λένε, ότι πρέπει να ανατραπεί η κυβέρνηση για την Συμφωνία των Πρεσπών -ή αν όλη αυτή η ιστορία είναι ένα πρόσχημα που υποκρύπτει άλλες βουλήσεις και στρατηγικές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις διχογνωμίες σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι «έχουμε μπει σε μία φάση ανασυνθέσεων, είναι προφανές. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δράσει ως καταλύτης, έχει ανοίξει διλήμματα, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Αν θέλετε, διχάζει ξανά τις προοδευτικές δυνάμεις έναντι των εθνικιστικών και συντηρητικών δυνάμεων […] Σε αυτή τη διαδικασία ανασυνθέσεων, οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που έχουν συνέπεια […] δεν υποτάσσονται στο κεντρικό πολιτικό αφήγημα της “τάσης Βενιζέλου”, της πιο συντηρητικής και δεξιόστροφης τάσης στο ΚΙΝΑΛ που δεν κρύβει ότι επιδιώξει συνεργασία με την ΝΔ (και μάλιστα αυτή την ΝΔ) για να “υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική ήττα”. Υπάρχουν λοιπόν διαφοροποιήσεις, είτε από το παλιό εκσυγχρονιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ είτε από το κοινωνικό, των δημοκρατικών δυνάμεων […] τώρα έρχεται η ώρα να εκφραστεί […] η διαδικασία της εσωτερικής ρήξης μέσα στο ΚΙΝΑΛ, της αγανάκτησης και εξέγερσης ενός μεγάλου κομματιού, στελεχιακού και της βάσης που απέμεινε. Είναι αντιθέσεις που έχουν διαμορφωθεί στη βάση της συμπόρευσης της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ με την ομάδα Μητσοτάκη και την ομάδα Γεωργιάδη» εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας.

Καταλήγοντας ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε: «Εδώ έχουν όλοι λόγο, ακόμη και κομμάτια της φιλελεύθερης προοδευτικής Δεξιάς […] Στην Ευρώπη η μεγάλη αντίθεση διαμορφώνεται μεταξύ της άκρας Δεξιάς (Σαλβίνι, Όρμπαν, ευρωσκεπτικιστές, ακροδεξιοί) και της μεγάλης δημοκρατικής παράδοσης της Ευρώπης. Εδώ, θα πολωθούν και δυνάμεις από το κέντρο ή την κοινωνικά και πολιτικά φιλελεύθερη κεντροδεξιά. Όλη αυτή τη μόχλευση την παρακολουθούμε, θέλουμε να είμαστε συστατικό στοιχείο της διαμόρφωσης της νέας πολιτικής. Προφανώς θεωρούμε ότι είναι μία κατάσταση που στο τέλος της ημέρας θα οδηγήσει σε μία νέα συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων».

«Η χώρα μετά το μνημόνιο και την τεράστια κοινωνική κρίση μπαίνει σε μία νέα περίοδο, που χρειάζεται σοβαρές δημόσιες πολιτικές προοδευτικής διακυβέρνησης. Πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα δυναμική, πλέον είναι θέμα Δημοκρατίας. Αυτό θα είναι και το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, αν θα έχουμε μία δημοκρατική έξοδο από την κρίση ή μία οπισθοδρόμηση σε ρατσίζουσες, φασίζουσες, εθνικιστικές πολιτικές», κατέληξε ο κ. Βερναρδάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading