Στην Oλομέλεια το πολυνομοσχέδιο (live)

Με ομιλίες βουλευτών άρχισε το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης.

Το πολιτικό ενδιαφέρον, πάντως, εστιάζεται σήμερα στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών οπότε η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί και να είναι εφ’ όλης της ύλης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πάρει τον λόγο περίπου στις 2.30 μετά το μεσημέρι.

Η συζήτηση και ψήφιση του αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, αφού θα έχουν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που έχουν προαναγγείλει ότι θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε επίμαχα άρθρα, μεταξύ των οποίων οι πλειστηριασμοί και οι όροι χορήγησης των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Κόντρα Σταθάκη -Μπακογιάννη

Εντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε ανάμεσα στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Σταθάκη, με αφορμή τη διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα χρέη στο Δημόσιο.

Ο νόμος Κατσέλη όπως τροποποιήθηκε με το «νόμο Σταθάκη» δεν προστατεύει μόνο σε σχέση με τις τράπεζες -για τα στεγαστικά δάνεια- αλλά προστατεύει την πρώτη κατοικία και σε σχέση με χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, υπογράμμισε μιλώντας νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, όταν η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε ζήτημα σχετικά με τις κατασχέσεις και την προστασία της πρώτης κατοικίας, με αφορμή τη διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για χρέη στο Δημόσιο.

«Η Βουλή έχει ψηφίσει το Ν. 4354/2015 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος νόμος ισχύει μέχρι 31.12.2018. Ο νόμος Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη, είναι πολύ σαφής. Σε σχέση με το νόμο Κατσέλη, ο νόμος Σταθάκη έχει τρεις καινοτομίες. Δεν προστατεύει μόνο από τα στεγαστικά δάνεια. Προστατεύει και από την εφορία και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Συνεπώς το υπερχρεωμένο νοικοκυριό πηγαίνει στο δικαστήριο για να προστατευτεί, εφόσον δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει, για όλες τις κατηγορίες χρεών. Παράλληλα στον νόμο Κατσέλη δεν είχαν υπαχθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με το νέο νόμο υπάγονται και οι πρώην εμπόροι που έχουν χάσει την πτωχευτική ιδιότητα. Επίσης το νοικοκυριό που έχει εισόδημα έως 40.350 ευρώ και ακίνητο πρώτης κατοικίας έως 280.000 ευρώ έχει πλήρη και καθολική προστασία», είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

Μηδενική προστασία της πρώτης κατοικίας

Νωρίτερα η κ. Μπακογιάννη έθεσε θέμα με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις κατασχέσεις. «Δεν ξέρω αν η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει σήμερα με τις κατασχέσεις. Έχουμε 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία, χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που γίνεται σήμερα με κατασχέσεις άνω των 500 ευρώ, δηλαδή ότι για 500 ευρώ μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε κατάσχεση, είναι κάτι τερατώδες.

Μπορεί στον ίδιο δανειολήπτη να πέσουν τρεις κατασχέσεις και για χρέος στην εφορία, και για χρέος στα ταμεία και για δάνειο σε τράπεζα», είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι το κράτος προχωράει σήμερα σε πλειστηριασμούς με μηδενική προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και το κάνετε εσείς και πανηγυρίζετε. Διότι έχω δει βουλευτές να ψηφίζουν δύσκολα μέτρα αλλά να ψηφίζουν δύσκολα μέτρα και να πανηγυρίζουν, πρώτη φορά το βλέπω», είπε η κ. Μπακογιάννη.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε: «Το νόμο Σταθάκη τον ξέρετε, κ. Σταθάκη. Την πραγματικότητα την ξέρετε όμως κ. Σταθάκη; Διότι σήμερα που μιλάμε υπάρχουν σπίτια πρώτης κατοικίας που εκπλειστηριάζονται», είπε η κ. Μπακογιάννη.

«Ας φέρετε μια πρώτη κατοικία που να πλειστηριάζεται. Σας προκαλώ», απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης. «Αφήνω τα γενικόλογα σχόλια και περιμένω κάτι συγκεκριμένο. Φέρτε στοιχεία για μια πρώτη κατοικία, με τις προϋποθέσεις του νόμου, να έχει πλειστηριαστεί. Αυτές που αναφέρεστε και δημιουργείτε σύγχυση είναι με ιδιώτη κατά ιδιώτη. Ούτε στις τράπεζες εμπίπτει, ούτε στα χρέη στο Δημόσιο, ούτε τίποτε από αυτά. Ιδιώτες κατά ιδιωτών που ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Σας προκαλώ για τελευταία φορά και φέρτε μια κατοικία που, ενώ προστατεύεται από το νόμο, εκπλειστηριάζεται», είπε ο Γ. Σταθάκης.

“Κόβετε το επίδομα των πολυτέκνων”

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στην αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κόβει σήμερα το επίδομα των πολυτέκνων. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει δημογραφικό πρόβλημα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να στηρίξουν την πολύτεκνη οικογένεια. Δεν το έκαναν για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά γιατί δεν μπορεί να καταλήξει αυτή η χώρα να μείνει κάποτε με 6.000.000. Κόβετε το επίδομα των πολυτέκνων. Δηλώνετε δηλαδή ότι σε έναν πολύτεκνο με 4 παιδιά, με 22.90 ευρώ το χρόνο, θα του κόψετε το επίδομα από 3.280 και θα το πάτε στα 1.016 ευρώ. Όταν έχεις 4 παιδιά και περιμένουν να ζήσουν με αυτή τη στήριξη, κάτι δεν πάει καθόλου καλά», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στην ουσία καταργεί τη δημογραφική πολιτική.

Η κ. Μπακογιάννη απευθύνθηκε στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. «Άκουσα την ομιλία της κ. Φωτίου που οργίλη απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει το πρώτο και το δεύτερο παιδί. Αλήθεια είναι αυτό. Εγώ θα κάνω λοιπόν πρόταση στην κ. Φωτίου. Εμείς θα ψηφίσουμε τη διάταξη η οποία αυξάνει τα επιδόματα στο ένα και στα δύο παιδιά και εσείς αντί να πείτε θα, θα έρθετε να νομοθετήσετε τώρα εδώ στο νομοσχέδιο, τα χρήματα για τους πολύτεκνους. Θα τα δώσετε τώρα και όχι με ‘θα’ κυρία Φωτίου, διότι τώρα τα κόβετε όπως κόβατε και το ΕΚΑΣ και τελικώς ακόμη οι συνταξιούχοι περιμένουν να δουν τι θα πάρουν», είπε η κ. Μπακογιάννη.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα

Στο βήμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας για την πρωτολογία του. Αναλυτικά ο πρωθυπουργός για το συγκεκριμένα, θέμα αναφέρει:

“Αφήνουμε πίσω μια περίοδο σκληρή, άδικη και πολλαπλώς επιζήμια, όχι μόνο οικονομικά, για την πατρίδα και το λαός μας. Μια περίοδο που διαρκούσε περισσότερο αν ο ελληνικός λαός δεν είχε κάνει τη θαρραλέα επιλογή να στείλει την αντιπολίτευση τα κόμματα που οδήγησαν στη χρεοκοπία” τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ξεσηκώνοντας την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας για την χρησιμοποίηση του απαξιωτικού όρου “αυτοί” χωρίς να αναφερθεί στο όνομα του κόμματος. Και συνέχισε λέγοντας πως…”μόνο στο εξάμηνο ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση έχει φέρει στη Βουλή και έγκριθεί εμβληματικά νομοσχέδια για την Υγεία, την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Έρευνα, τα Εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα”.

Σ’ ότι αφορά τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατήγγειλε την εισβολή, άφησε όμως υπονοούμενα για την παρουσία “κάμερας” κατά την επίσκεψη τονίζοντας παράλληλα πως…”η διάταξη για την απεργία δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφαση, η οποία συνεχίζει να λαμβάνεται πάντα με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Το δικαίωμα στην απεργία, είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από την κυβέρνηση”.

Επίσης τόνισε πως…”είναι αδιανόητο εν έτει 2018, να μην υπάρχει επίσημη δημόσια αρχή, αρμόδια για τα θέματα αυτά που είναι στοιχειώδεις, για τη χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος”, ενώ πρόσθεσε ότι: “Δεν έχουμε μονάχα σχέδιο και στόχο να βγάλουμε τη χώρα από το καθεστώς των μνημονίων, έχουμε ένα όραμα. Να γίνει η Ελλάδα ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Με στιβαρή δημόσια διοίκηση, με νομοθεσία που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του κράτους, επιχειρήσεων και πολιτών, χωρίς το χάος της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας”.