Βρυξέλλες: Οι πρόεδροι ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ στο «Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης»

Βρυξέλλες: Οι πρόεδροι ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ στο «Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης»

Στον «Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης» που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή των προέδρων των εθνικών Ενώσεων των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, παραβρέθηκαν και μίλησαν οι πρόεδροι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κώστας Αγοραστός και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται με την επίτευξη της «βιώσιμης ευημερίας» των Ευρωπαίων πολιτών «δηλαδή δουλειές για όλους, κράτος δικαίου με αξιοκρατία, ισχυρή οικονομία, εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για κάθε οικογένεια, σύγχρονες υποδομές, αξιοπρεπές εισόδημα για όλους».

Για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη επίτευξη των στόχων αυτών ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ έκρινε απαραίτητη:

  • «την ενίσχυση των Περιφερειών σε θεσμικό, οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο ώστε “η Ευρώπη των Περιφερειών” να γίνει πράξη παντού και ιδίως στην Ελλάδα που παραμένει ένα από τα πλέον συγκεντρωτικά κράτη,
  • τον συντονισμό και ενιαιοποίηση των πολιτικών ώστε να μην υπάρχει κόστος ανισότητας μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και των Περιφερειών,
  • την αύξηση της χρηματοδότησης για την κοινωνική και την πολιτική συνοχής, της ΕΕ, τις πολιτικές για τη νέα γενιά και τις αγροτικές περιοχές της Ένωσης».

Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και οι αρμοδιότητες που απαιτούνται προκειμένου να συμβάλει ενεργά στη δρομολόγηση πολιτικών που έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε παρέμβαση του για το μέλλον της Ευρώπης στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Πατούλης εστίασε στην ανάγκη απλούστευσης των αδειοδοτικών διαδικασιών αλλά και παροχής οικονομικών κινήτρων προκειμένου να αξιοποιηθεί το τεράστιο ανεκμετάλλευτο ακόμα δυναμικό ΑΠΕ που διαθέτει η χώρα μας.

«Είναι ανάγκη να συνδεθεί με πολιτικές αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας που εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια και που οι δήμοι καλούνται στα πλαίσια των κοινωνικών τους πολιτικών να δώσουν λύσεις και στο θέμα αυτό για τις ευπαθείς τουλάχιστον ομάδες του πληθυσμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play