Παρέμβαση Βόζεμπεργκ στην ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Παρέμβαση Βόζεμπεργκ στην ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Νέα κατεπείγουσα ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις κατέθεσε στην Κομισιόν η Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις «απαράδεκτες διεκδικήσεις της Άγκυρας σε βάρος των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών», η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. ζητά «άμεση, ρητή και κατηγορηματική ευρωπαϊκή αντίδραση στην αποσταθεροποιητική στάση της Τουρκίας».

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει, ότι η Τουρκία συνεχίζει να ασκεί επιθετική πολιτική κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, προκαλώντας σκόπιμα ένταση στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου,  κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, που οφείλει να σέβεται η Τουρκία ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ έκανε αναφορά στους προκλητικούς χάρτες που δημοσίευσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και “εξαφανίζει” ολόκληρα ελληνικά νησιά, όπως τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη, σημειώνοντας ότι τα ελληνικά νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα στα χωρικά τους ύδατα, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα τους.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης Βόζεμπεργκ για τις τουρκικές προκλήσεις:

«Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία κατά την προσφιλή της τακτική, επιδιώκει παράνομα και σκόπιμα να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προβάλλοντας διεκδικήσεις που αντιστρατεύονται θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Ειδικότερα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας επανέφερε στη δημοσιότητα προκλητικούς χάρτες, οι οποίοι χρονολογούνται από το 2012, με ακραίες και απαράδεκτες διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών. Στους χάρτες αυτούς “εξαφανίζονται” ολόκληρα ελληνικά νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους, όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κρήτη, ενώ η Τουρκία εμφανίζεται να αμφισβητεί θαλάσσιες περιοχές ακόμη και νοτίως της Κρήτης.

Δεδομένου ότι η Τουρκία επιλέγει σταθερά να ασκεί επιθετική πολιτική σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, αγνοώντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε., αλλά και λαμβανομένου υπόψη ότι τα ελληνικά νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες τους (χωρικά ύδατα, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα),

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς σκοπεύει να αντιδράσει άμεσα, ρητά και κατηγορηματικά στην ως άνω προκλητική και αποσταθεροποιητική στάση της Τουρκίας, που παραβιάζει σκόπιμα τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους της Ε.Ε.;».

Loading

Play