Γεννηματά: «Όχι στις προτάσεις του Νίμιτς» για τα Σκόπια

Να απορριφθούν οι προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς για τα Σκόπια και να συγκληθεί Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκεί έντονη κριτική τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στη Νέα Δημοκρατία.

Αρχικά, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξε ότι «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ διχάζουν και αποπροσανατολίζουν τον Ελληνικό λαό πάνω στο σημαντικό εθνικό ζήτημα σε σχέση με την ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της, τη διγλωσσία, τις άστοχες και εν κρυπτώ διαπραγματευτικές κινήσεις, υπονόμευσε την αναγκαία πολιτική συναίνεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος».

Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραβλέπει το κεκτημένο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και ακολουθεί ένα δρόμο που οδηγεί στη σαλαμοποίηση της ‘λύσης’» και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ενέργειες και μεθοδεύσεις που δεν υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα. Η πολιτική εκμετάλλευση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί στο εθνικό αυτό ζήτημα είναι τελείως ανεπίτρεπτη και καταδικασμένη σε αποτυχία».

Από τα «βέλη» της δε γλίτωσε και η Νέα Δημοκρατία, για την οποία ανέφερε πως «κινούμενη με μικροκομματικά κριτήρια, αρνείται την αναγκαιότητα λύσης και διολισθαίνει σε ακροδεξιές λογικές. Η στάση της είναι βαθύτατα διχαστική και ζημιογόνος για την εθνική υπόθεση. Ξαναζεσταίνει το αδιέξοδο και ένοχο παρελθόν της, που οδηγεί σε νέα αδιέξοδα».

«Συνολική λύση – πακέτο»

Όσον αφορά τη δική της θέση για το Σκοπιανό, η κ. Γεννηματά ανέφερε: «Σεβόμαστε και ακούμε τις γνήσιες εκφράσεις πατριωτισμού και τις ευαισθησίες των Ελλήνων. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει, ότι η προστασία των εθνικών συμφερόντων επιβάλλει μια συνολική λύση – πακέτο, μια Ενιαία Συνθήκη, που θα καλύπτει όλες τις πτυχές με νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις και θα αντιμετωπίζει τα θέματα αλυτρωτισμού και παραχάραξης της ιστορίας. Οποιαδήποτε άλλη φόρμουλα λύσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Τόνισε, μάλιστα, ότι «προτάσεις όπως αυτές του κ. Νίμιτς που είδαν το φως της δημοσιότητας, πρέπει να απορριφθούν, γιατί δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για συνολική λύση. Είναι θέσεις που ενθαρρύνουν την αδιάλλακτη στάση της άλλης πλευράς» και κατέληξε: «Εμείς θα επιμείνουμε στην προσπάθεια διαμόρφωσης της αναγκαίας Εθνικής Γραμμής με τη σύγκλιση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.