Γιατί η επίσκεψη Μέρκελ είναι δίκοπο μαχαίρι

Γιατί η επίσκεψη Μέρκελ είναι δίκοπο μαχαίρι

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Δίκοπο μαχαίρι θυμίζει στο Μαξίμου η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, η οποία είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 9 και 10 Ιανουαρίου.

Από τη μία εκτιμούν πως η δημόσια πίεση που θα ασκήσει η καγκελάριος της Γερμανίας- όσο αποδυναμωμένη κι αν είναι- στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνδράμει στο να αναγκάσει τον πρόεδρο της ΝΔ τουλάχιστον να υπερψηφίσει το Πρωτόκολλο Εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και να παραδεχθεί ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στην περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός.

Από την άλλη, όμως, φοβούνται μήπως λειτουργήσει η αντίστροφη ψυχολογία κι ο Αλέξης Τσίπρας από το «go back madame Merkel» εκτεθεί στον ελληνικό λαό ως ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος των πολιτικών της στην Ελλάδα.

Κάποιοι, μάλιστα, θυμούνται ότι την τελευταία φορά που επισκέφθηκε η κυρία Μέρκελ την Αθήνα ήταν περίπου ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 προκειμένου να στηρίξει τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Είναι άγνωστο, βεβαίως, πόσο επηρέασε αυτή η επίσκεψη αρνητικώς το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ, ωστόσο είναι ιστορικό δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τότε για πρώτη φορά εκλογική μάχη.

Επιπλέον, η κυρία Μέρκελ δεν βοήθησε ούτε τον Ζόραν Ζάεφ με το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, την οποία είχε επισκεφθεί μερικές ημέρες πριν τη διεξαγωγή του.

Τώρα, επομένως, κυβερνητικές πηγές ανησυχούν μήπως βρεθούν οι ίδιοι θύματα της κακής εικόνας που έχει στον ελληνικό λαό η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία έρχεται για να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα ζητήματα, όπως και για την οικονομία και το μεταναστευτικό.

Επιμένουν να διαψεύδουν ανασχηματισμό

Την ίδια ώρα, ανησυχούν και για την πίεση που θα ασκηθεί σε όλους τους βουλευτές- και του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στη Βόρειο Ελλάδα- από τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό όταν η Συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, οι ίδιες πηγές επιμένουν να τον διαψεύδουν, σημειώνοντας με νόημα πως η αντικατάσταση των υπουργών που ανήκουν στους ΑΝΕΛ- οι παραιτήσεις τους, προεξάρχοντος του Πάνου Καμμένου, αναμένονται στις αρχές Φεβρουαρίου-, καθώς και των Νάσου Ηλιόπουλου και Κατερίνας Νοτοπούλου δεν μπορεί να θεωρούνται ανασχηματισμός.

Loading

Play