Δανέλλης: «Με ποιο θεσμικό πλαίσιο οι γυναίκες στην Εθνοφυλακή;»

Δανέλλης: «Με ποιο θεσμικό πλαίσιο οι γυναίκες στην Εθνοφυλακή;»

Για το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο μπορούν να εντάσσονται γυναίκες στην Εθνοφυλακή ρωτά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο Σπύρος Δανέλλης.

Αφορμή για την ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού αποτέλεσαν φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), αλλά και σχετικές δηλώσεις του υπουργού για πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης γυναικών στην Εθνοφυλακή, χωρίς ωστόσο να υπάρχει το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο.

«Το γεγονός αυτό θέτει εν αμφιβόλω το όλο εγχείρημα, ενώ παράλληλα εγκυμονεί κινδύνους από τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ατύχημα, κατά τη διάρκεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά», επισημαίνει ο βουλευτής του Ποταμιού.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δανέλλης για τις γυναίκες στην Εθνοφυλακή:

«Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Γυναίκες στην Εθνοφυλακή. Γιατί όχι, αλλά με ποιο θεσμικό πλαίσιο;

Η Εθνοφυλακή αποτελεί οργανωμένη στρατιωτική δύναμη και απαντάται ως θεσμός και σε άλλες χώρες με το όνομα Εθνοφρουρά. Το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Εθνοφυλακής διαμορφώνεται από το ν.1295/1982, ο οποίος ορίζει τις λεπτομέρειες της συγκρότησής της ως Οργανικής Ένοπλης Δύναμης του Στρατού Ξηράς. Ωστόσο, ακόμη και ο ν. 1295/1982 έχει ζητήματα εφαρμογής, καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη (!) τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ.) που είναι απαραίτητα για την πλήρη εφαρμογή του.

Το τελευταίο διάστημα δημοσιογραφικές πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται και από σχετικές φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), κάνουν λόγο για πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης γυναικών στην Εθνοφυλακή, παρότι το ΓΕΣ διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για στελέχη. Συγκεκριμένα, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως στη Θράκη σύζυγοι στρατιωτικών έχουν βρεθεί σε χώρο εκπαίδευσης, δηλώνοντας ότι αποτελούν τις πρώτες γυναίκες της Εθνοφυλακής. Σε άλλες φωτογραφίες από εκπαίδευση Εθνοφυλάκων διακρίνεται γυναίκα με στολή παραλλαγής σε θερμή χειραψία με τον Αρχηγό του ΓΕΣ. Στην δε Ικαρία, ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε και επισήμως την “πρώτη γυναίκα Εθνοφύλακα”.

Δεδομένου ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης γυναικών στην Εθνοφυλακή.

Δεδομένου ότι η όλη διαδικασία «ένταξης» γυναικών στην Εθνοφυλακή γίνεται μάλλον ανεπίσημα και χωρίς κριτήρια, όπως τουλάχιστον αυτά που ορίζει ο ν. 1295/1982, και δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί κάποια σχετική προκήρυξη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Με ποιες διαδικασίες και βάση ποιου νόμου επελέγη η “πρώτη γυναίκα εθνοφύλακας”, στην οποία αναφέρθηκε μάλιστα ο ίδιος;
  • Θα μπορέσει η συγκεκριμένη «Εθνοφύλακας» να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για την πρόσληψη 746 Εθνοφυλάκων, που έχει προκηρύξει το ΓΕΣ για το 2018;
  • Περιλαμβάνει η εκπαίδευση των γυναικών που συμμετέχουν στις ασκήσεις Εθνοφυλακής βολές με όπλα; Σε περίπτωση ατυχήματος πως καλύπτονται τόσο οι διοικήσεις των Μονάδων, όσο και οι ίδιες οι εκπαιδευόμενες;».

Loading

Play