Δεν αρέσει σε όλους στο ΣΥΡΙΖΑ το «σκληρό ροκ»…

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου το διαψεύδουν, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι δεν ενθουσιάζονται με τη νέα ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου και το «σκληρό ροκ», με αφορμή τη Novartis.

Ναι μεν δεν είναι η πλειονότητα- μάλλον αποτελούν μια ισχνή μειονότητα- και δεν πρόκειται να εκφράσουν αυτήν τους την θέση δημοσίως, τουλάχιστον όχι προς το παρόν, ωστόσο είναι προβληματισμένοι (sic) για τη ροή των εξελίξεων.

Οι αμφισβητίες, μάλιστα, στηρίζουν αυτό το επιχείρημα και στο ότι ο πρωθυπουργός στην ουσία χειροκροτήθηκε μόνο όταν δήλωσε πως το ελληνικό Δημόσιο δεν θα παραιτηθεί από την αξίωση αποζημίωσης έναντι της φαρμακευτικής εταιρείας, σε αντίθεση με ό,τι έγινε για τη Siemens.

Πάντως κι εκείνοι συμφώνησαν με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στην Κ.Ο. όταν υπογράμμισε πως απαιτείται απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων, χωρίς υπερβολές, κυνήγι μαγισσών, λαϊκά δικαστήρια και στοιχεία ρεβανσισμού κι εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.

Από την άλλη, πάντως, άνθρωποι που συμμετείχαν στις πολύωρες συσκέψεις της προηγούμενης εβδομάδας για τον καθορισμό της στάσης του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και στη σημερινή Κ.Ο. μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξαν αντιδικίες κι ότι η συζήτηση περιστράφηκε κατά βάση γύρω από την πολιτική διαχείριση μιας σκανδαλώδους υπόθεσης.

«Κατατέθηκαν, για παράδειγμα, όλες οι διαφορετικές νομικές εκτιμήσεις γύρω από το ενδεχόμενο παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο σε κανένα σημείο δεν υπήρξε διαφωνία για το ότι η υπόθεση είναι σκάνδαλο, ότι πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και να αποδοθούν κι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όσο ψηλά κι αν φτάνουν», μας λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Μόνο τυχαίο δεν ήταν, άλλωστε, ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εξήγησε γιατί δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, χρησιμοποιώντας τη συλλογιστική για το ότι στο «κατά την τέλεση καθήκοντος δεν περιλαμβάνεται η δωροδοκία» για την οποία οι αναγνώστες του www.politik.gr έχουν ενημερωθεί από την Παρασκευή.

Όπως τονίζουν, μάλιστα, από το Μαξίμου, η Novartis θα κληθεί να πληρώσει αποζημίωση ακόμα κι αν δώσει ονόματα και πολιτικών εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο.