Δεν εκδίδονται στην Άγκυρα οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

Οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 δεν εκδίδονται στην Άγκυρα. Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στον Τούρκο ομόλογό του.

Αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, με επικεφαλής τον υφυπουργό Μπιλάλ Ουτσάρ, βρίσκεται στην Αθήνα για σειρά επαφών με το επιτελείο του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης και όπως ήταν φυσικό το θέμα που κυριάρχησε αφορούσε στο νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να κινηθεί η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας προκειμένου να δικαστούν οι «8» στη χώρα μας.

Συζήτηση με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Κοντονής για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς: «Η συζήτηση έγινε με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας. Διευκρινίστηκαν εκκρεμή θέματα και υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία. Φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των 8. Τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. Όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα αναφορικά με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός».

Και πρόσθεσε: «Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους. Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό.

Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία -αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή- οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δίκη που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες.

Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά».