Δικαίωμα ψήφου στην ομογένεια δίνει ο Μητσοτάκης

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Το θέμα του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες της ομογένειας έθεσε επιτακτικά από τη Βοστώνη ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό «Ελληνική Ηχώ» και στον δημοσιογράφο Σταμάτη Αστρά.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αρνείται να δώσει το δικαίωμα στους ομογενείς να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους επειδή «θεωρεί ότι δεν τους βολεύει κομματικά», εξηγώντας ότι αυτή η… παράμετρος αφήνει τον αφήνει παγερά αδιάφορο.

Για αυτό δεσμεύτηκε ότι η αλλαγή της υφιστάμενης παραμέτρου θα αποτελέσει άμεση προτεραιότητα της δικής του κυβέρνησης. Άλλωστε η ΝΔ έχει καταθέσει από τον περασμένο Οκτώβριο σχετική πρόταση νόμου καλώντας την κυβέρνηση να χορηγήσει δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν εκτός Ελλάδος.

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα όλες οι ομογενείς να μπορούν να ψηφίζουν στο τόπο διαμονής τους και αυτό να μη συμβαίνει στην Ελλάδα. Θα το κάνουμε αυτό, και θα είναι πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης. Το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο, μιλάμε για μία απλή διαδικαστική αλλαγή που θα δίνεται η δυνατότητα, να το αποσαφηνίσω, σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, στα προξενεία, στις πρεσβείες, δεν μιλάμε για ολική ψήφο, μιλάμε για μια σχετικά απλή διαδικασία» τόνισε.

«Δεν φοβάμαι την κομματικοποίηση της ομογένειας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν φοβάται  «την κομματικοποίηση της ομογένειας», διότι  όπως είπε «η ενασχόληση με τα κοινά της μητέρας πατρίδας, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να κρατήσουμε ζωντανές τις σχέσεις της ομογένειας με την Ελλάδα, και είναι μια υποχρέωση προσωπική την οποία έχω αναλάβει απέναντι στα εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν εκτός Ελλάδας, να μην τους βάζουμε σε κόπο, κάθε φορά που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους, να επιστρέφουν στην Ελλάδα, σε κόπο και σε έξοδα».

Συναντήσεις υψηλού ενδιαφέροντος και επιπέδου

Σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Θα μιλήσει στο Center for Strategic and International Studies, ένα από τα σημαντικότερα think tank της Αμερικής και θα συναντηθεί με υψηλόβαθμούς Αμερικανούς αξιωματούχους όπως είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ντέιβιντ Μάλπας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ και οι Γερουσιαστές Ραντ Πολ και Μάικ Λι.

Στη διάρκεια αυτών των σημαντικών επαφών, πέραν του κυβερνητικού του σχεδίου για την «ανάσταση» της ελληνικής οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων δυο επιπλέον θέματα. Το ένα αφορά στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη της Τουρκίας και το δεύτερο η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την Πέμπτη η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται με επίσκεψη στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα παραχωρήσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg, ενώ στο τέλος της ημέρας θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσουν προς τιμήν του οι κυριότεροι εκπρόσωποι της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

«Χτίζει» την εικόνα εν αναμονή πρωθυπουργού

Είναι προφανές ότι μέσα από αυτές τις σημαντικές και πολιτικά γόνιμες συναντήσεις υψηλού επιπέδου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επενδύσει στο πολιτικό του προφίλ. Χτίζει την «εικόνα» του εν αναμονή πρωθυπουργού και για αυτό διατυπώνει τις σκέψεις και το όραμά του για το μέλλον.

Σε αυτό το κλίμα θα κινηθεί τις ημέρες της παραμονής του στις ΗΠΑ και θα αναμένει τα αξιολογήσει τα αποτελέσματά του ταξιδιού μόλις επιστρέψει στην Αθήνα.