Σε κοινή δήλωση με αφορμή την πρόβλεψη πρόσθετων επιδομάτων έως 5.840 ευρώ για τους υπαλλήλους της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., προχώρησαν ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Γεωργαντάς, και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης Θεόδωρος Καράογλου.
Κατηγορούν την Υπουργό Εργασίας έφη Αχτσίογλου για διακριτική ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων.
Τονίζουν ότι ενώ οι εργαζόμενοι έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται, ειδικά οι μετακλητοί υπάλληλοι αυξήθηκαν και σε αριθμό, ενώ -με διάφορους μηχανισμούς- αυξήθηκε και η μισθοδοσία τους.
Καταλήγουν επισημαίνοντας ότι: «Η ελληνική κοινωνία και το σύνολο των εργαζομένων, ύστερα από χρόνια θυσιών, δεν πρόκειται να ανεχθούν καμία άδικη και αδικαιολόγητα άνιση μεταχείριση».
Ολόκληρη η ανακοίνωση των κ. Γεωργαντά και Καράογλου:
«Όλοι οι εργαζόμενοι, ιδίως αυτοί του ιδιωτικού τομέα, έχουν υποστεί τα χρόνια της κρίσης πολύ μεγάλη μείωση των απολαβών τους. Ειδικά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν δει τους μισθούς τους να φτάνουν ακόμη και στα 360 ευρώ το μήνα.
Είναι γνωστό σε όλους, πάντως, ότι, αν και μειώθηκαν οι αμοιβές σχεδόν για το σύνολο των εργαζομένων, την ίδια περίοδο ειδικά οι μετακλητοί υπάλληλοι αυξήθηκαν και σε αριθμό, ενώ -με διάφορους μηχανισμούς- αυξήθηκε και η μισθοδοσία τους.
Η διακριτική ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, επεκτείνεται τώρα, μέσω μιας νέας εξαίρεσης που ενέκρινε η κ. Αχτσιόγλου για μια εταιρεία του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, με την υπογραφή της διετούς επιχειρησιακής σύμβασης για τα έτη 2018-2019 προβλέφθηκαν για τους εργαζόμενους της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. πρόσθετα επιδόματα που φτάνουν μέχρι του ποσού των 5.840 ευρώ το χρόνο.
Όμως, μια τέτοια εξαίρεση προσβάλλει όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Είναι, με απλά λόγια, αδιανόητη πρόκληση τα προβλεφθέντα αυτά επιδόματα να ξεπερνούν το επίδομα ανεργίας ή, πολλές φορές, ακόμη και το μισθό ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να δικαιολογούνται από κανέναν αντικειμενικό λόγο.
Όταν αναμένεται μείωση συντάξεων και δεν υπάρχει καμία προοπτική για αύξηση των μισθών, οι δυνατότητες του κράτους δεν πρέπει να εξαντλούνται κατά τρόπο προκλητικό, αλλά να κατανέμονται με μέτρο και ορθολογική ιεράρχηση των αναγκών.
Η ελληνική κοινωνία και το σύνολο των εργαζομένων, ύστερα από χρόνια θυσιών, δεν πρόκειται να ανεχθούν καμία άδικη και αδικαιολόγητα άνιση μεταχείριση».