Του Γιάννη Συμεωνίδη
Τη μεσαία τάξη θα στοχεύει το πακέτο παροχών και οι φοροελαφρύνσεις που θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.
Ωφελημένοι από αυτό θα βγουν κατά βάση οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτή ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα 50 ευρώ και θα αφορά τους πάντες από τη στιγμή που καταργείται ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 χρόνων.
Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα γενναίο πακέτο φοροελαφρύνσεων- σε συνδυασμό με σειρά κοινωνικών παροχών- όχι μόνο για το 2019, αλλά και για την επόμενη τετραετία.
Για τον προσεχή χρόνο, μάλιστα, δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και το ένα δισ. ευρώ!
Οι φοροελαφρύνσεις
Η φορολόγηση στις επιχειρήσεις θα μειωθεί από το 29% στο 26%, ο βασικός συντελεστής στη φορολογική κλίμακα θα πέσει από το 22% στο 20%, ενώ αναμένεται μείωση στον ΕΝΦΙΑ ακόμα και 30%, αν κι όχι οριζόντια, αν επικρατήσει το βασικό σενάριο.
Στην περίπτωση οριζόντιας μείωσης, αυτή θα φτάσει το 10% το 2019 και το 20% το 2020.
Σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει στον κ. Τσίπρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 15%, ακόμα και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Την ίδια ώρα, εξετάζεται η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, καθώς και μειώσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Το δίλημμα Τσίπρα
Από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα πως ο κ. Τσίπρας προβληματίζεται για το κατά πόσο οι πρώτες ανακοινώσεις του πρέπει να αφορούν αποκλειστικώς τη μεσαία τάξη που καταρρακώθηκε την εποχή των μνημονίων ή θα πρέπει να στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνησή του είναι όλων των Ελλήνων, όσο φτωχοί ή πλούσιοι κι αν είναι.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν θα δοθεί νωρίτερα από την κατάστρωση του τελικού σχεδίου της ομιλίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ οι συνεργάτες του, όπως συνηθίζουν σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν αποκλείουν κάποια ευχάριστη έκπληξη της τελευταίας στιγμής.