IN TIME

«Εξόφθαλμα εξυγιαντικό μέτρο η κατάτμηση των μεγάλων Περιφερειών»

Ως «εξόφθαλμα εξυγιαντικό μέτρο», χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη κατάτμηση των μεγάλων Περιφερειών ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε ομιλία του από την Πρέβεζα, ενώ άσκησε κριτική στην ΝΔ για τη στάση της στο ζήτημα.

Ο υπουργός, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, στάθηκε στο θέμα της κατάτμησης των μεγάλων Περιφερειών, ειδικά σε αυτό της Β΄ Αθήνας, λέγοντας ότι οι τεράστιες περιοχές δίνουν ευκαιρία για άλλου είδους σχέσεις, καθώς νοθεύουν αυτές που πρέπει να έχουν οι βουλευτές με την κοινωνία, και συνέχισε:

«Κάλεσα σήμερα το πρωί, την επόμενη Πέμπτη όλα τα κόμματα πλην της Χ.Α. στο υπουργείο Εσωτερικών να συζητήσουμε για το θέμα, όπως και για την κατάτμηση της περιφέρειας του παλαιότερα υπολοίπου Αττικής.

Και τι απάντησε η ΝΔ; Ναι, το είχαμε πει, αλλά δε θα το ψηφίσουμε, εάν δε δούμε κάτι άλλο, “το θέμα της ψήφου των Ελλήνων στο εξωτερικό”. Να το συζητήσουμε το θέμα, αλλά πώς σχετίζεται με κάτι που πρότινος λέγαμε πως συμφωνούσαμε. Μήπως κρύβεστε; Μήπως είναι ένα άλλο δείγμα, ότι τελικά είναι φοβικοί σε οτιδήποτε είναι εξυγιαντικό μικρό ή μεγάλο, οτιδήποτε είναι εκσυγχρονιστικό και βελτιώνει τους όρους άσκησης της πολιτικής… Είναι ένα άλλο δείγμα εκ μέρους της ΝΔ.

Περιμένω να δω την Πέμπτη λοιπόν εάν ανταποκριθούν, γιατί οι μέχρι τώρα διαρροές δείχνουν διάθεση υπεκφυγής απέναντι σε αυτήν την πρόταση, αλλά θα αναλάβουν και την ευθύνη.

Βεβαίως είναι κατανοητό γιατί οι βαρονίες είναι πολλές μέσα στην ΝΔ και ιδιαίτερα στη Β΄ Αθήνας. Τα παιγνίδια είναι πολλά με τις φατρίες, αλλά αυτό δε θα πρέπει να απασχολεί τους ψηφοφόρους, δεν μπορεί να απασχολεί την ίδια τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ο κ. Σκουρλέτης, υπογράμμισε πως όραμα της κυβέρνησης είναι μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση και ότι ο «Κλεισθένης 1» αποτελεί την εισαγωγή σε μία μεταρρυθμιστική περίοδο. Ειδικότερα, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κληθήκαμε ως υπ. Εσωτερικών να δούμε –με βάση την εμπειρία εφαρμογής του Καλλικράτη– να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε, τι είναι ώριμο να αλλάξουμε, γνωρίζοντας ότι αυτό που θέλουμε απαιτεί πολλά πράγματα που δεν έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας.

Ούτε τους πόρους για να στηρίξουμε μια συνολική μεταρρύθμιση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης έχουμε, παρά τη βελτίωση –θα τους έχουμε καθώς θα περνάνε τα χρόνια, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε και το ελπίζουμε– ούτε από την άλλη έχουν γίνει εκείνες οι θεσμικές αλλαγές, πρώτα από όλα στο ίδιο το Σύνταγμα, που θα μας επέτρεπαν εδώ και τώρα να κάνουμε πράξη το όραμά μας για μία Αυτοδιοίκηση ισχυρή, με το δικό της ρόλο στο πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης πολιτείας, όπου θα έδινε αρμοδιότητες, εξουσίες, πόρους στην Τ.Α..

Ο στόχος είναι αυτός. Και πρέπει να δούμε τι έχει ωριμάσει από το 2010, ώστε να το προωθήσουμε άμεσα.

Ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο και για τα μετέπειτα βήματα. Γι’ αυτό είπαμε «Κλεισθένης1» και δεν είπαμε Κλεισθένης, γιατί ακριβώς είναι το πρώτο βήμα, μια εισαγωγή σε μια νέα μεταρρυθμιστική περίοδο αναγκαία, που κατά τη γνώμη μας μπορεί να αναζωογονήσει τις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας ένα ξεχωριστό ρόλο στην ανάπτυξη, στη συμμετοχή των πολιτών στο πεδίο της Τ.Α.».

Ο Πάνος Σκουρλέτης, υπογράμμισε πως το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς άλλες σκοπιμότητες, με αντικειμενικά κριτήρια, προσπαθεί να απαντήσει, να χρηματοδοτήσει, να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να φοράει παραμορφωτικούς φακούς και χωρίς να βλέπει την πραγματικότητα με βάση της κομματικές προτιμήσεις.

Ωστόσο εξαπέλυσε βολές εναντίον της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, που αντιδρούν στις πολιτικές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

«Αυτό είναι λοιπόν που το αναγνωρίζει ένα μεγάλο κομμάτι της Τ.Α., δεν το αναγνωρίζουν οι ηγεσίες της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ γιατί έχουν ένα άλλο σχέδιο. Διότι, τη στιγμή που η παρούσα κυβέρνηση έχει κάνει κάτι πρωτόγνωρο, έχει εδώ και ενάμισι χρόνο που οργανώνει τις διαδικασίες διαλόγου με ένα πολύμορφο τρόπο, βγαίνει η ΚΕΔΕ και μιλάει για αιφνιδιασμό, μιλάει απαξιωτικά, παραγνωρίζοντας και την άμεση ανταπόκριση σε όποια έκτακτα γεγονότα υπήρξαν, […] παραγνωρίζει τα χρηματοδοτικά εργαλεία Φιλόδημος 1 και 2, δε βλέπει την κοινωφελή εργασία με δεκάδες θέσεις εργασίας στους Δήμους –μείωσαν το εργασιακό τους κόστος– τα αγνοεί όλα, λες και τα είχαν πριν το 2016, λες και ξέχασαν πως το 60-65% των πόρων της Αυτοδιοίκησης που κόπηκαν λόγω μνημονίων δεν έγιναν με τις υπογραφές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Και έρχεται με ένα υβριστικό, ισοπεδωτικό τρόπο να υπηρετήσει το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη και των Βενιζελικών του χώρου. […] Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μικρά σταθερά βήματα χωρίς μεγάλα λόγια».

Αύριο ο υπουργός Εσωτερικών θα συναντηθεί με τους τρεις δημάρχους του νομού Πρέβεζας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ