Να ενημερωθεί η Βουλή εάν κινήθηκαν οι κατά νόμο δικαστικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες αναφορικά με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών του 2017 που διαπιστώνει ότι τρεις πρώην υπουργοί, οι κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο με τροποποιήσεις των συμβάσεων του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I), ζητεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ) με ερώτηση που κατέθεσαν έξι βουλευτές της.
Η ερώτηση, που έχει τίτλο «Ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το Δημόσιο», επικαλείται βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (1732/23.10.2017), με το οποίο «παραπέμφθηκαν ενώπιον του αρμόδιου Τριμελούς Εφετείου Αθηνών (για κακουργήματα) οι κατηγορούμενοι για μία σειρά από κακουργήματα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων απιστία στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση, παθητική δωροδοκία, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Αντικείμενο των κατηγοριών ήταν οι τροποποιήσεις των συμβάσεων του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I) και η έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής, που έγιναν στις 29-3-2007, 29-10-2008 και 16-2-2009.
Όπως σημειώνουν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, «σύμφωνα με το βούλευμα, που υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση, διαπιστώθηκε ότι οι υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ. Η ζημία αυτή προκλήθηκε διά: (α) της υπογραφής της από 29.03.2007 τροποποίησης 5 της Σύμβασης από τον Βύρωνα Πολύδωρα, (β) της υπογραφής της από 29.10.2008 τροποποίησης 7 της Σύμβασης από τον Προκόπη Παυλόπουλο, (γ) της από 16.02.2009 απόφασης του Χρήστου Μαρκογιαννάκη για την έγκριση του Πρωτοκόλλου Παραλαβής».
Οι βουλευτές αναφέρουν ότι, κατά το βούλευμα, οι ως άνω υπουργοί, με τις ανωτέρω πράξεις τους, που αποτέλεσαν μία ενιαία διαδοχή ενεργειών, ελάττωσαν την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου –της οποίας η διαχείριση ήταν εμπιστευμένη– κατά το ποσό των 147.819.943,14 ευρώ, με την επιβαρυντική μάλιστα περίσταση του ιδιαιτέρως μεγάλου ύψους της ζημίας που προκάλεσαν. Τονίζουν, επίσης, ότι «σύμφωνα με τις παραδοχές του βουλεύματος προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC που υπέγραψαν την 5η και την 7η τροποποίηση της οικείας Σύμβασης, καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, διευθύνων σύμβουλος της Siemens AΕ, προκάλεσαν στα ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές (υπογραφές τροποποιήσεων και πρωτοκόλλου παραλαβής)». Ακόμη, σύμφωνα με το βούλευμα, «την απόφαση να τελέσουν τις ανωτέρω πράξεις απιστίας κατά τα αντικειμενικά τους στοιχεία οι τρεις ανωτέρω υπουργοί τούς την προκάλεσαν με πειθώ και φορτικότητα και χρησιμοποιώντας την πράξη της δωροδοκίας κρατικών λειτουργών που δεν προσδιορίστηκαν…».
Οι βουλευτές καλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή εάν με βάση το περιεχόμενο του βουλεύματος έχει γνωστοποιηθεί η πιο πάνω ποινική διαδικασία στον ίδιο και στα αρμόδια όργανα της Βουλής, εάν εφαρμόσθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς στην υπόθεση, εάν έχει κοινοποιηθεί κατά νόμο η δικογραφία στην αρμόδια διοικητική αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και εάν έχει διαταχθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων. Ζητούν, επίσης, από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή εάν προτίθεται να διατάξει κατά νόμον έρευνα, ούτως ώστε να διαπιστωθεί ποια όργανα της Δικαιοσύνης δεν επιτέλεσαν, ενδεχομένως, το καθήκον τους.
Την ερώτηση υπογράφουν ο γραμματέας της ΚΟ της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου και οι βουλευτές Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ιλχάν Αχμέτ και Γιάννης Κουτσούκος.
Στις 11:30 το πρωί κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της ΔΗΣΥ θα μεταβεί στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να ρωτήσει για την πορεία του βουλεύματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ