Η «καθαρή» έξοδος αποδείχθηκε «καθαρό» μνημόνιο!

Η «καθαρή» έξοδος αποδείχθηκε «καθαρό» μνημόνιο!

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Σε «καθαρό» μνημόνιο οδηγεί τελικά η περίφημη «καθαρή» έξοδος στις αγορές την οποία επικαλείται σε κάθε ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας.  Το αποδεικνύει και η σημερινή του επιλογή να χαμηλώσει ο ίδιος τον πήχη των προσδοκιών μέσω της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο, λοιπόν, που αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup, 4ο μνημόνιο επί της ουσίας καθώς οι όροι του αφορούν μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου τον προσεχή Αύγουστο και εκτείνονται μέχρι το 2022, φορτώνει με νέες δεσμεύσεις τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μαζί της επιβάλλει επιπλέον φορολογικά βάρη 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και όλα αυτά χωρίς να πάρει η Ελλάδα καμία συγκεκριμένη λύση ή δέσμευση για το χρέος.

Τι σημαίνει για την τσέπη μας

Ειδικότερα οι Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκαν για:

  1. Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα  3,5% του ΑΕΠ για μία πενταετία και υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060.
  2. Νέα μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019
  3. Μείωση του αφορολόγητου ορίου το αργότερο από το 2020.
  4. Καμία μείωση στον  ΕΝΦΙΑ, αφού οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να διατηρήσουν τα συνολικά έσοδα στο ύψος που είναι σήμερα. Δηλαδή 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ
  5. Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά.
  6. Πλήρη  κατάργηση του ΕΚΑΣ.
  7. Κατά γράμμα υλοποίηση όλων των υπολοίπων συμφωνημένων δεσμεύσεων για πολλά ακόμη χρόνια.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η ελληνική οικονομία κατέγραψε το 2017 τη μικρότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη (1,4%), το δημόσιο χρέος εκτοξεύεται το 2018 στο 191,3% του ΑΕΠ από 184,5% που ήταν στην προηγούμενη πρόβλεψη και το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος πλησιάζει τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ ή 140% του ΑΕΠ.

Κάθε πέρυσι και καλύτερα…

Συμπερασματικά, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

-Ανέλαβε μέτρα 5,1 δις ευρώ για την επόμενη διετία χωρίς να εξασφαλίσει καμία χρηματοδότηση.
-Δεσμεύτηκε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% υπονομεύοντας την αυτονόητη ανάγκη της χώρας να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας και να έρθουν επενδύσεις.
-Δεν έκανε χρήση των πόρων του τρίτου μνημονίου και με τη στάση πληρωμών και την μείωση των δημόσιων επενδύσεων βύθισε τη ρευστότητα στην αγορά.
-Με τις ιδεοληψίες της διώχνει επενδυτές και μπλοκάρει ώριμες επενδύσεις εδώ και τρία χρόνια.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου η Ελλάδα χρειάζεται δυο πράγματα:

Πρώτον: Εκλογές  ώστε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας να αναλάβει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση η οποία θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδας

-και δεύτερον: Ένα αποτελεσματικό «δίχτυ ασφαλείας» μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη.

«Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διατηρήσιμη και μεθοδική έξοδο στις αγορές. Κάτι που η σημερινή Κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει, πόσο μάλλον να πράξει» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Loading