INTIME

Η ΝΔ διευρύνεται με Μάρκου και Θεοχάρη(;)

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Η ΝΔ διευρύνεται με Μάρκου και Θεοχάρη(;)! Όσοι παρακολουθούν τις κινήσεις στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προσπάθεια διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας δεν ξαφνιάστηκαν από την προσχώρηση της Κατερίνας Μάρκου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι δυο πλευρές βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή εδώ και αρκετούς μήνες, ιδίως από τη στιγμή που η πόρτα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παρέμεινε κλειστή για τη ανεξάρτητη βουλευτή της Β΄ Θεσσαλονίκης (γεννήθηκε στο Περιβολάκι Λαγκαδά), παρά το «προξενιό» του Κώστα Σκανδαλίδη.

Από τη ΔΗΜΑΡ στη ΝΔ

ΠΑΣΟΚογενής προέλευσης, η πανύψηλη Κατερίνα  είχε συνεργαστεί παλαιότερα με το κίνημα «Ελεύθεροι Πολίτες» του Βασίλη Οικονόμου. Ωστόσο την κοινοβουλευτική της διαδρομή την  ξεκίνησε με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη από όπου ανεξαρτητοποιήθηκε, προσχώρησε στο Ποτάμι (από όπου επίσης ανεξαρτητοποιήθηκε) και τώρα αποτελεί μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Η Κατερίνα Μάρκου λέγεται πως δεν θα είναι η μόνη προσχώρηση που αναμένεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σταθερός στην άποψή του πως η ΝΔ δεν θέλει να εντάξει στο δυναμικό της βουλευτές άλλων κομμάτων, όπως έπραξε άλλωστε και στην περίπτωση της προσχώρησης του Ιάσωνα Φωτήλα τον Ιανουάριο του 2017 αφού προηγουμένως ανεξαρτητοποιήθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κυκλώσει στο σημειωματάριό του το όνομα του επίσης ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη. Του μοναδικού από τους «6» εναπομείναντες κομματικά «άστεγους» βουλευτές που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Κ.Ο. της ΝΔ και να ασπασθούν τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της. (Παναγούλης, Παπακώστα, Νικολόπουλος, Μίχος, Κουκούτσης οι υπόλοιποι).

Στενό… μαρκάρισμα στον Θεοχάρη

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πολύ καλή άποψη για τον πρώην Γ.Γ. εσόδων της κυβέρνησης Σαμαρά, τον θεωρεί καταρτισμένο, σοβαρό και υπεύθυνο και θα τον ήθελε εντός των «γαλάζιων» τειχών. Αν και ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού δεν ανοίγει τα χαρτιά του, από την πλευρά του έχει φροντίσει να κλείσει διακριτικά το μάτι προς την Πειραιώς. Στα υπέρ του καταγράφεται και το γεγονός ότι διατηρεί καλές σχέσεις με τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος.

Η παλαιότερη δήλωσή του πως θα μιλήσει με όποιον πολιτικό αρχηγό του το ζητήσει, θεωρήθηκε από πολλούς ως σήμα προς τη Νέα Δημοκρατία.  «Δεν έχω σκεφτεί τίποτε για το μέλλον μου… Σκέψη μου είναι να είμαι καλός βουλευτής. Προσπαθώ να δω τι είναι το καλύτερο αυτή τη στιγμή για τη χώρα, πρέπει να περάσουν αυτές οι κρίσιμες στιγμές, που σουβλίζουμε αντί για το αρνί, τον Έλληνα ασφαλισμένο», είχε δηλώσει αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίηση του από το Ποτάμι, τονίζοντας ότι θα συμβάλλει «ώστε να είναι δικαιότερα τα νομοσχέδια και να ανανεωθεί το πολιτικό σκηνικό». «Το βασικό είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση και όχι το δικό μου πρόβλημα», πρόσθεσε.

Ο Αμυράς και ο Μαρκουλάκης

Πέραν των Μάρκου και Θεοχάρη, στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν αξιόλογη περίπτωση και τον Γιώργο Αμυρά. Μόνο που ο συγκεκριμένος παραμένει στην Κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και άρα το πολιτικό φλερτ δύσκολα θα εξελιχθεί σε… γάμο. Τουλάχιστον επί του παρόντος!

Όπως και να έχει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στη φυγή προς τα εμπρός, διευρύνοντας το κόμμα προς τα δεξιά και το κέντρο, μη διστάζοντας να κάνει συζητήσεις με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους εκτός πολιτικής, όπως για παράδειγμα ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης που συμμετείχε και στις εργασίες του 11ου συνεδρίου του κόμματος.