Ν.Κεραμέως: Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες

Ν.Κεραμέως: Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες

Οι τάσεις και πρακτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη διακυβέρνηση συζητήθηκαν σε εκδήλωση της Microsoft στην 84η ΔΕΘ, στο πλαίσιο  των παράλληλων εκδηλώσεων «USA @ TIF- Talks&Events» που διοργανώνει το ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία και το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

“Για μένα ίσως η μεγαλύτερη παθογένεια που αντιμετωπίζει σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα είναι το τεράστιο χάσμα, αφενός μεταξύ αυτού που παράγει η εκπαιδευτική διαδικασία και αφετέρου αυτού που έχει πραγματικά ανάγκη η αγορά εργασίας, αυτό το χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης και πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας. Σε αυτό το χάσμα η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων διαδραματίζει καίριο λόγο”, ανέφερε ανοίγοντας την εκδήλωση η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

“Στους φοιτητές μας το ποσοστό το οποίο προσανατολίζεται σε σπουδές πληροφορικής είναι περίπου 4%, ενώ οι ανάγκες σε αυτόν τον χώρο είναι τεράστιες […] Ακούμε διαρκώς για εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της πληροφορικής ευρύτερα, οι οποίες ψάχνουν να προσλάβουν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, νέους με ειδικές δεξιότητες και δε βρίσκουν παρότι έχουμε μια δυσθεώρητα υψηλή νεανική ανεργία που ξεπερνάει και το 40%”, παρατήρησε η κ. Κεραμέως, εξηγώντας ότι “ εξαιτίας της έλλειψης αυτής ψηφιακών δεξιοτήτων και  πραγματικού ψηφιακού μετασχηματισμού της παιδείας μας πολλές εταιρείες καταλήγουν να προσλαμβάνουν προσωπικό από το εξωτερικό”.

“Ως υπουργείο Παιδείας θέλουμε να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες -όπως και στις ήπιες δεξιότητες, την κριτική σκέψη, την ομαδική δουλειά, την συνεργατικότητα – και στις ψηφιακές δεξιότητες, στις οποίες θεωρούμε ότι πραγματικά έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Στο πλαίσιο αυτό πέρα από παραδοσιακές προκαταλήψεις θα κινηθούμε με ανοιχτούς ορίζοντες, με κάθε πρόθεση να αξιοποιήσουμε όλη την πλούσια τεχνογνωσία που έχει ο ιδιωτικός τομέας, προκειμένου να προσφέρουμε στα παιδιά και τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται”, διαβεβαίωσε η υπουργός.

“Ο στόχος μας ως κυβέρνηση είναι να δούμε πώς μπορούμε να συνδέσουμε πολύ περισσότερο την παραγόμενη επιστημονική έρευνα με ένα προϊόν το οποίο έχει οικονομικό αποτέλεσμα , μία υπηρεσία με την καινοτομία”, επισήμανε από την πλευρά του ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας.

“Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η λιγότερο φιλική χώρα όσον αφορά το περιβάλλον για την καινοτομία από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, άρα υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο να το βελτιώσουμε. Πιστεύουμε ότι μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, μαζί με σημαντικές επιχειρήσεις με start-uppers τα ερευνητικά κέντρα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ουσιαστικές συνέργειες που θα μπορέσουν να μετατρέψουν την παραγόμενη επιστημονική έρευνα σε ένα οικονομικό προϊόν ή σε μια υπηρεσία”, ανέφερε.

Το όραμα και τη στρατηγική της Microsoft για καινοτόμες υπηρεσίες που αφορούν τις ανάγκες των πολιτών και κυβερνήσεων για αποδοτικές λύσεις και βέλτιστες πρακτικές στο πλαίσιο της τεχνολογικής επανάστασης που συντελείται παρουσίασε ο υπεύθυνος Κυβερνητικών Οργανισμών, Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Αντώνης Οικονόμου. “

Οι πολίτες έχουν πλέον αυξημένες απαιτήσεις . Ο πολίτης αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση από το κινητό του σε μια υπηρεσία που του παρέχει ένας ιδιωτικός φορέας, έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στα social media και να συνομιλεί ανά πάσα στιγμή. Κάτι αντίστοιχο περιμένει να λάβει και από μία αντίστοιχη κυβερνητική υπηρεσία”, τόνισε.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading