ΙΝΤΙΜΕ (Φωτ. αρχείου)

«Κάνατε το ψέμα επάγγελμα, μοιράζετε φτώχεια»

Δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ότι έκανε το ψέμα επάγγελμα και μοιράζει φτώχεια εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για τρία «οδυνηρά χαμένα χρόνια, που θα έχουν οδυνηρές συνέπειες», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παίζει με τις λέξεις όταν μιλά για καθαρή έξοδο.

«Αν είστε στην εξουσία το καλοκαίρι του 2018 -αντιλαμβάνομαι ότι είναι αυτοσκοπός σας- είναι προφανές ότι θα αναλάβετε και νέες υποχρεώσεις, βαριές, με άλλοθι μια ελάφρυνση του χρέους, που ήταν κεκτημένο από το 2012 αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί εσείς βάλατε την χώρα σε μια νέα περιπέτεια και κάνατε κομμάτια την αξιοπιστία της» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές και τον πρωθυπουργό. Και σημείωσε: «Προκαλείτε καθημερινά μεγάλη βλάβη στην οικονομία και νομοθετείτε διατάξεις που και εσείς λέτε ότι διαφωνείτε».

«Ασόβαρη και τυχοδιωκτική η κυβέρνηση»

Για το θέμα Ζουράρι και τις απρεπείς εκφράσεις του τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, αλλά αυτός που τον διόρισε και τον ανέχθηκε», προσθέτοντας ότι ο «Ζουράρις είναι ο καθρέφτης της κυβέρνησης, που είναι επικίνδυνη, ασόβαρη και τυχοδιωκτική. Αν είχατε σοβαρότητα, θα ακολουθούσατε τον έντιμο δρόμο της παραίτησης».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε, λέγοντας: «Έχετε βάλει την οικονομία σε συνθήκες ασφυξίας. Η Ελλάδα έμεινε και το 2017 σε ρυθμό ανάπτυξης αναιμικό. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να μιλά για εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Καταθέτω το διάγραμμα που δείχνει την απόδοση της πραγματικής οικονομίας σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και σε σύγκριση με την πορεία των άλλων χωρών της ΕΕ. Η μόνη χώρα που είχε ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο είναι η Ελλάδα. Υπερφορολογείτε και φτωχοποιείτε. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστούν. Για πρώτη φορά, τα χρέη των Ελλήνων ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ, οι κατασχέσεις διπλασιάστηκαν και δρομολογήθηκαν οι πλειστηριασμοί. Αυτά τα καταφέρατε εσείς που ανεβήκατε στην εξουσία μιλώντας για σεισάχθεια. Μας λέτε ακόμα και σήμερα πως προστατεύετε την πρώτη κατοικία, την στιγμή που έχετε παραδεχθεί ότι το σημερινό σύστημα παρέχει μικρότερη προστασία από εκείνο που θεσπίστηκε επί ΝΔ. Δρομολογείτε πλειστηριασμούς και για χρέη στο Δημόσιο. Είναι πλειστηριασμοί Τσίπρα – Τσακαλώτου».

 «Ήταν άδικο και το κάνατε εσείς πράξη»

Αναφερόμενος στα οικογενειακά επιδόματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Η ΝΔ πρώτη αύξησε τα οικογενειακά επιδόματα κατά 250 εκατ. ευρώ και πρώτοι δώσαμε επιδόματα από το πρώτο παιδί και παρείχαμε ειδική στήριξη οικογενειών με τρία και άνω τέκνα. Εσείς ορθά δίνετε επιδόματα σε οικογένειες για το πρώτο και δεύτερο παιδί. Ταυτόχρονα, περικόπτετε τα επιδόματα για τρίτο και τέταρτο παιδί. Είναι λιγότεροι, όπως είπε η κυρία Φωτίου, και ανήκουν στην τάξη που έχετε στοχοποιήσει, γιατί δεν είναι μέρος της εκλογική σας πελατείας. Αφαιρείτε 47 εκατ. ευρώ από 67.000 πολυτέκνους. Τρίτεκνη οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 23.000 ευρώ λάμβανε 1.980 ευρώ και με το νόμο σας 1.344 ευρώ. Χάνει το 1/3 του επιδόματος. Οικογένεια με τέσσερα παιδιά και 26.000 ευρώ εισόδημα, λάμβανε 2.640 ευρώ και σήμερα θα λάβει 2.016 ευρώ -χάνει το 1/4 του επιδόματός της. “Ήταν Δίκαιο και Έγινε Πράξη” όπως λέτε στο Μέγαρο Μαξίμου. Εγώ σας λέω ότι ήταν άδικο και το κάνατε εσείς πράξη».

 «Μυστική διπλωματία» για τα Σκόπια

Καυστικός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο θέμα του Σκοπιανού: «Επιλέξατε στο όνομα των Σκοπίων το δρόμο της μυστικής διπλωματίας. Η ΝΔ ήταν είναι και θα παραμείνει υπεύθυνη παράταξη. Για τα Σκόπια η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η σημερινή κυβέρνηση, είναι να προασπίσει το Βουκουρέστι. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμιά αποσπασματική λύση, που δεν λύνει το θέμα στην ολότητά του. Αναφέρομαι κυρίως στις απαράδεκτες αλυτρωτικές δηλώσεις των γειτόνων. Δικαιολογώ τον λαό που δεν σας εμπιστεύεται. Ούτε εγώ σας εμπιστεύομαι να διαχειριστείτε το ευαίσθητο θέμα. Το μόνο που κάνετε, είναι να το αξιοποιήσετε για εσωτερικά θέματα» σημείωσε με έμφαση.

Και συνέχισε: «Αποφασίσατε με διαρροές να καθυβρίσετε την Εκκλησία της Ελλάδας, επειδή εξέφρασε την γνώμη της και μετά σπεύσατε την επόμενη ημέρα, σε άψογη εκκλησιαστική γλώσσα, να στείλετε επιστολή μετάνοιας. Δεν μπορείτε να κρύψετε ποιοι είστε. Οι μισοί, συμπεριλαμβανομένων Τσακαλώτου και Γαβρόγλου, δεν είχαν στο παρελθόν πρόβλημα να αναφερθείτε στα Σκόπια με τον όρο “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, σε επιστολή που υπογράψατε το 2008. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε μια κυβέρνηση που έχει αποδυναμώσει την χώρα και αποδεικνύεται αδύναμη να διαπραγματευτεί. Ο Τσίπρας οφείλει να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τον λαό για όλα τα θέματα. Τι συζητάτε, τι διαπραγματεύεστε εν κρυπτώ; Αποτελεί βασική προϋπόθεση η διατύπωση ενιαίας κυβερνητικής θέσης για το ζήτημα αυτό. Παρακολουθούμε τον κ. Καμμένο το πρωί να δηλώνει την εμπιστοσύνη του στον κ. Κοτζιά, το μεσημέρι να ζητά δημοψήφισμα και το βράδυ να αδειάζει τον εαυτό του. Είστε μια κυβέρνηση σκορποχώρι. Όλοι μαζί θα φύγετε, αλλά μέχρι τότε δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε ζημιά στα εθνικά μας ζητήματα».