Κίνηση ΜΑΤ ετοιμάζει η ΝΔ για τη Novartis

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Κίνηση ΜΑΤ, που θα αναδείξει τη «γύμνια» της κυβέρνησης στην υπόθεση Novartis και θα καταστήσει σαφές σε όλη τη χώρα ότι «το υποτιθέμενο μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους ήταν μια σκευωρία και μια επικοινωνιακή… φούσκα των Τσίπρα-Καμμένου», ετοιμάζεται να κάνει πολύ σύντομα η Νέα Δημοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει να ζητήσει στην προανακριτική επιτροπή να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τα 10 πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν παραπεμφθεί.

Όπως εξηγούν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας είναι να δώσει τη δυνατότητα στους «κατηγορούμενους» να κάνουν οι ίδιοι ερωτήσεις στους «κατηγόρους» τους, είτε αυτοί έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, είτε όχι.  Και αυτό ώστε «αφενός να αποκαλυφθεί στην πράξη ότι το κατηγορητήριο ήταν εξαρχής έωλο και αφετέρου να αποδειχθεί με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ότι πίσω από την κουκούλα της ανωνυμίας κρύβεται μια κυβερνητική μεθόδευση την οποία το Μέγαρο Μαξίμου κρατούσε ως… χρυσή προεκλογική εφεδρεία».

«Αδιαπραγμάτευτος όρος η κατά αντιπαράσταση εξέταση»

Τη σχετική προειδοποίηση έχει απευθύνει ήδη δυο φορές ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα, όταν από το βήμα της Ολομέλειας προκάλεσε τον πρωθυπουργό να μην βιαστεί να κλείσει το θέμα, ενώ και η Μαρία Σπυράκη υπενθύμισε πως «για τη Νέα Δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτος όρος ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής να εξεταστούν κατά αντιπαράσταση οι μάρτυρες με τα πολιτικά πρόσωπα».

«Για εμάς» συνέχισε «είναι απαραίτητο να κληθούν οι μάρτυρες που αναφέρονται στη δικογραφία. Και αυτό μπορεί να είναι είτε ως μάρτυρες με ονοματεπώνυμο, είτε ως “προστατευόμενοι μάρτυρες”».

Με επικεφαλής τον Βορίδη στην προανακριτική

Στο πλαίσιο αυτό θα ρίξει στη μάχη ορισμένα από τα «δυνατά» κοινοβουλευτικά της χαρτιά, καθώς στην προανακριτική επιτροπή θα συμμετέχουν βουλευτές όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Νότης Μηταράκης και ο Δημήτρης Σταμάτης. Τέσσερις δικηγόροι δηλαδή και ένα μέλος της εξεταστικής για την υγεία. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί όλοι τους, οι οποίοι γνωρίζουν τις πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης.