Για «μνημόνιο διαρκείας με χαρές και πανηγύρια από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» κάνει λόγο σε σημείωμα του το ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup ο τομέας Επικοινωνίας του Κινήματος.
Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής στο σημείωμα του ΚΙΝΑΛ:
Με τις αποφάσεις του, το Eurogroup δίνει οριστικό τέλος στο παραμύθι του κ.Τσίπρα περί “καθαρής εξόδου” αφού περιγράφεται με σαφήνεια ένα μνημόνιο διαρκείας, με τη μεγάλη διαφορά ότι δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση.
Το Eurogroup επιχειρεί να βγάλει προσωρινά το “πρόβλημα Ελλάδα” από την ευρωπαϊκή ατζέντα και να το μεταθέσει για τα επόμενα χρόνια.
Δίνει λοιπόν κάποια οριακή απάντηση στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα αμέσως επόμενα χρόνια, όμως δεν δίνει απάντηση στο ζήτημα της επανόδου στις αγορές, καταδικάζει τη χώρα σε λιτότητα διαρκείας, θέτοντας εμπόδια στην επίτευξη υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών και δεν δίνει απάντηση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.
Οι παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν δεν υποκαθιστούν τις βλάβες που προκάλεσε η περιβόητη «διαπραγμάτευση» του 2015, οι ιδεοληψίες του κ. Τσίπρα και οι τυχοδιωκτικές επιλογές του. Απέχουν δε κατά πολύ ακόμη και από παλιότερες αποφάσεις του Eurogroup.
Κανένα ονομαστικό κούρεμα χρέους
– Δεν υπάρχει κανένα ονομαστικό κούρεμα χρέους όπως το κούρεμα των 106 δισ. ευρώ με το “τρισκατάρατο PSI” που διαπραγματεύτηκε και έφερε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Στην απόφαση αποτυπώνονται οι ζημιές από 3 χαμένα χρόνια, προκειμένου η χώρα να βγει σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι αν έβγαινε το 2014 στις αγορές και αφού έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις μέχρι το 2060 και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.
– Πήραμε μια περαιτέρω αναβολή των τόκων για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και μια παράταση του μέγιστου μέσου όρου ωρίμανσης κατά 10 χρόνια.
Ούτε κούρεμα χρέους, ούτε διασύνδεσή του με τη μακροχρόνια ανάπτυξη (η πολυδιαφημισμένη γαλλική πρόταση για αυτόματη σύνδεση των μέτρων για το χρέος με το ρυθμό ανάπτυξης εξαφανίστηκε).
Να θυμίσουμε ότι όταν η κυβέρνηση το 2012 πέτυχε 10ετη επιμήκυνση, ο κ. Τσίπρας μιλούσε για “ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε» και έλεγε ότι η μόνη λύση είναι η μονομερής διαγραφή χρέους.
-Πήραμε μια μικρή ελάφρυνση του χρέους (κατάργηση του περιθωρίου του step-up επιτοκίου
– H Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα κεφαλαιακό “μαξιλάρι” 24,1 δισ. ευρώ, που καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για περίπου 22 μήνες μετά από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Το «μαξιλάρι ασφαλείας» τελεί υπό τον έλεγχο του ESM και καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το προαναφερόμενο διάστημα.
Αυτό καθορίζει και μια από τις βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης καθώς επιβεβαιώθηκαν κατηγορηματικά οι δεσμεύσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και 2,2% κατά μέσο όρο για 37 έτη από το 2023 έως το 2060.
Τέτοιο στόχο δεν έχει επιτύχει ποτέ καμιά χώρα στον κόσμο.
Η χώρα καταδικάζεται σε λιτότητα διαρκείας. Επίσης με δεδομένο ότι το ελληνικό χρέος δεν διακατέχεται από εγχώριες τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κλπ ώστε κάθε φορά που το δημόσιο θα αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του να μένουν περισσότεροι πόροι διαθέσιμοι στην ελληνική οικονομία.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα μετατρέπονται σε μεταφορά πόρων στην αλλοδαπή, δυσκολεύοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
– Ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνηση του πανηγυρίζουν για τη χρήση από τον ESM των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 ύψους 4.8 δισ. ευρώ και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM.
Κάνουν ότι ξεχνούν πώς είχε συμφωνηθεί το 2012 να επιστραφούν στην Ελλάδα κέρδη 7.7 δις τα οποία χάσαμε με την διακοπή του προγράμματος το 2015 ύστερα από το καταστροφικό 6μηνο Τσίπρα-Βαρουφάκη.
Τώρα παίρνουν τα μισά με αυστηρούς όρους και πανηγυρίζουν κιόλας!
Για ποιο τέλος των μνημονίων μιλούν;
– Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για έξοδο από τα μνημόνια όταν έχει συμφωνήσει ήδη τα μέτρα για περικοπή των συντάξεων που θα φθάνει μέχρι το 18% από τις αρχές του 2019 και για μείωση του αφορολόγητου από το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 3 συντάξεις και οι μισθωτοί έως ένα μισθό.
Για ποιό τέλος των μνημονίων μιλούν όταν θα συνεχιστεί η αυστηρή επιτήρηση; Η Tροϊκα θα έρχεται στην Ελλάδα κάθε 3μηνο και θα βαθμολογεί.
Η βαθμολογία της δε, θα είναι καθοριστική για την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Άρα ποια παραμύθια περί τέλους της επιτροπείας πουλούν;
Χθες το Eurogroup πήγε στην πραγματικότητα πίσω από τις δεσμεύσεις του 2012, αλλά ακόμη και από τις αποφάσεις του 2016.
Το Νοέμβριο του 2012 προέβλεπε ότι το ελληνικό χρέος θα ανέρχεται στο 2020 στο 124% του ΑΕΠ και το 2022, χαμηλότερο του 110% του ΑΕΠ (που να εκτιμήσουν τη ζημιά Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη).
Η απόφαση είναι πίσω ακόμη και από όσα είχαν συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016. Τότε προβλεπόταν ότι “το μακροπρόθεσμο στάδιο το οποίο περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός μόνιμου προληπτικού μηχανισμού που θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται για να κρατά τις χρηματοδοτικές ανάγκες στα επίπεδα που έχουν ορισθεί χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές όπως αναβολή πληρωμής επιτοκίων, επιμήκυνση δανείων και άλλα”.
Αυτό δεν υπάρχει πουθενά. Τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα τα δουν μετά το 2032!!
Μνημόνιο διαρκείας: Αποτέλεσμα της « περήφανης» πολιτικής του κ. Τσίπρα
Το μνημόνιο διαρκείας του κ.Τσίπρα και οι βαριές δεσμεύσεις που φθάνουν μέχρι τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας, είναι το αποτέλεσμα της “περήφανης” πολιτικής του κ.Τσίπρα.
Με τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, η κ.Μέρκελ βγαίνει από τη δύσκολη θέση να απολογείται στους δεξιούς και ακροδεξιούς βουλευτές που είναι αντίθετοι σε ριζοσπαστικά μέτρα.
Οι εταίροι μας βάζουν στο συρτάρι το “πρόβλημα Ελλάδα” για κάποιο διάστημα. Δυστυχώς η χώρα με αυτές τις επιλογές καλείται να τρέξει και να πετύχει ανάπτυξη με μια βαριά σιδερένια μπάλα στο πόδι.
Είναι καταδικασμένη να σέρνεται αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή και μια κυβέρνηση σε προοδευτική κατεύθυνση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να εξασφαλίσει όρους ανάπτυξης.
Όπως είπε και η Φώφη Γεννηματά στη δήλωσή της, “η θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων παραμένει. Η ελπίδα περιμένει…”.