Φωτογραφία Αρχείου

Κινδυνεύουν αγροτικές επιδοτήσεις εκατομμυρίων

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου και Απόστολος Βεσυρόπουλος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθούν εκατομμύρια ευρώ από τις αγροτικές επιδοτήσεις που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ.

Η ερώτηση που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές έχει να κάνει με τα προβλήματα που προκαλεί η υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου του αγροτεμαχίου του ιδιοκτήτη στη δήλωση Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το 2018.

Το κτηματολόγιο και οι συνέπειες

Σύμφωνα με τους κυρίους Καράογλου και Βεσυρόπουλο, δεδομένου ότι το κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν σειρά προβλημάτων καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κληρονομιάς με πολλούς αποδέκτες, περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζουν στο εξωτερικό και νοικιάζουν τα χωράφια τους και πολλές άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις που διαφέρουν ανά περιοχή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος χιλιάδες αγροτεμάχια να μείνουν αδήλωτα, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην απώλεια  εκατομμυρίων ευρώ από τις επιδοτήσεις που λαμβάνουμε ως χώρα από την ευρωπαϊκή ένωση.

Άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Όπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές της ΝΔ, η οικονομική ζημία που θα προκληθεί θα έχει τόσο άμεσες οικονομικές επιπτώσεις, όσο και μακροπρόθεσμες, μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο διαπραγμάτευσης για την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική και η τεράστια μείωση των δηλωθέντων εκτάσεων θα αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας μας, κάτι που θα αποτυπωθεί στην απορρόφηση των κονδυλίων.

Ως εκ τούτου, οι δυο βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο «παγώματος» της εφαρμογής της αναγκαιότητας χρήσης του ΑΤΑΚ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2018 μέχρι τη λήξη της τρέχουσας ΚΑΠ, προκειμένου να μην συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το ήδη μειωμένο εισόδημα χιλιάδων αγροτών.

Η ερώτηση προς τον υπουργό:

[pdf-embedder url=”https://politik.gr/wp-content/uploads/2018/03/07-03-2018-Ερώτηση-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΠΟ-ΤΗΝ-ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ-ΑΝΑΓΡΑΦΗ-ΤΟΥ-ΑΤΑΚ.pdf” title=”07-03-2018 (Ερώτηση) ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΤΑΚ”]