Κοντονής: «Αντισημιτισμός και ρατσισμός αντλούνται από το διαδίκτυο»

Μιλώντας στο πλαίσιο του 6ου Παγκόσμιου Φόρουμ για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού που διεξάγεται αυτό το διάστημα στην Ιερουσαλήμ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισής του.

Συγκεκριμένα, αφού πρώτα αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ζάκυνθο και τους Ζακυνθινούς που το 1943, διέσωσαν στο ακέραιο την εβραϊκή κοινότητα από τη ναζιστική θηριωδία, στη συνέχεια o Στ. Κοντονής τόνισε: «Ο αντισημιτισμός, όπως και η ρητορική φυλετικού μίσους, είναι φαινόμενο διαχρονικό. Αλλάζει εκφάνσεις, μορφές διαύλους επικοινωνίας και φρασεολογία, ανανεώνοντας το υπόβαθρο του μύθου ή καλύτερα του ψεύδους που ιστορικά συντηρεί. Εκδηλώνεται ανησυχητικά ακόμη και στα φιλελεύθερα δημοκρατικά κράτη της Δύσης και συνδέεται άρρηκτα με το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων».

“Σκοτεινό και χαοτικό το διαδίκτυο”

Πρόσθεσε δε ότι «αντλεί ισχύ από τη ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου, ενός τεχνολογικού εργαλείου που παρότι έχει εξελιχθεί στο κατεξοχήν ορόσημο της εποχής μας, παραμένει ενίοτε σκοτεινό και χαοτικό.

Έτσι η θλιβερή πραγματικότητα υπενθυμίζει σε όλους μας ότι οι διακηρύξεις και οι νόμοι παραμένουν κενό γράμμα και ευχολόγιο όταν οι ίδιες οι κοινωνίες στέκουν αμήχανες μπροστά στις εξελίξεις και παραμένουν απρόθυμες να απορρίψουν οριστικά τα ιδεοληπτικά τους στερεότυπα».