Κουτρουμάνης: «Είμαι απόλυτα καθαρός»

«Είμαι απόλυτα καθαρός» υποστήριξε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, δηλώνοντας εξοργισμένος για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis.

«Όταν ασχολείται κάποιος σε αυτήν τη χώρα με την πολιτική, είναι προετοιμασμένος να δεχθεί κριτική που πολλές φορές είναι και άδικη και αυστηρή. Δεν είχα, όμως, ποτέ φανταστεί ότι θα βρισκόμουν σε αυτό το βήμα να δώσω εξηγήσει ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση ενός σκανδάλου, εν προκειμένω στο σκάνδαλο της NOVARTIS», υποστήριξε στην αρχή της τοποθέτησής του.

«Δέχθηκα πρωτόγνωρη κριτική»

Κάνοντας έναν απολογισμό της περιόδου που ήταν υπουργός υποστήριξε ότι δέχθηκε «μία πρωτόγνωρη σε ένταση κριτική, η οποία εξελίχθηκε με ύβρεις, προπηλακισμούς, επιθέσεις, απειλές, προσβολές».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι άσκησε τα καθήκοντά του υποδειγματικά και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, υποστηρίζοντας πως «είναι απολύτως ανακριβές ότι η τρόικα επέβαλε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η αλήθεια είναι ότι εμείς, ο Ανδρέας Λοβέρδος και εγώ, σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που είχαμε αρχίσει να εφαρμόζουμε από τον Νοέμβριο του 2009, για τον δραστικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και όλων των υπολοίπων δαπανών, εκεί που θεωρούσαμε ότι υπήρχε κατασπατάληση πόρων».

Αναφερόμενος στην περίοδο 2004-2009, έκανε λόγο για «εκτροχιασμό» της φαρμακευτικής δαπάνης, υποστηρίζοντας ότι «άρχισε να μειώνεται από τον Μάιο του 2010 και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2011 είχαμε ήδη μία πολύ μεγάλη μείωση της τάξης του 40%».

«Έωλη και αστεία η σωτηρία»

«Μετά από όλα αυτά μπορεί κανένας να κατηγορήσει τον Κουτρουμάνη για πολιτικές ευθύνες; Πολύ περισσότερο να έρθει σήμερα με μία μαρτυρία εντελώς έωλη, αστεία και να θεωρήσει ότι ενέχομαι στο σκάνδαλο αυτό;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός.

«Υπάρχει σκάνδαλο NOVARTIS; Αν υπάρχουν δύο τρεις άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα που μιλούσαν σε ανύποπτο χρόνο για τα μεγάλα σκάνδαλα της υγείας, ο ένας είναι ο Κουτρουμάνης» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Από το 2000 και μέχρι τουλάχιστον την περίοδο που ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, είχε αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα και είχε μιλήσει για τη μεγάλη λεηλασία των πόρων των ταμείων, πολύ περισσότερο μετά το 2004 που φαινόταν ότι υπήρχε ένας εκτροχιασμός με τις μεθόδους και φαρμακευτικών εταιρειών και παρόχων υγείας, με την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση, με τις εικονικές συνταγές».

«Η Κυβέρνηση σπιλώνει ανθρώπους»

Τέλος επιτέθηκε εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για ηθικό πλεονέκτημα όταν χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να σπιλώσει ανθρώπους. Εκείνο που θεωρώ, πλέον, υποχρέωσή σας είναι συμβάλετε να υπάρξει άμεση διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος. Όλες οι μαρτυρίες να ερευνηθούν με τους μάρτυρες παρόντες, είτε τους θέλετε προστατευόμενους, είτε δεν τους θέλετε προστατευόμενους. Χωρίς καμία παραγραφή. Να αναδειχθούν οι ευθύνες, αλλά όχι στην παραγραφή και να μείνει η ρετσινιά. Για μένα το χειρότερο είναι να υπάρξει παραγραφή και να μείνει η ρετσινιά. Κάντε το χρέος σας» κατέληξε.