«Κουτσή» η συνταγματική αναθεώρηση Τσίπρα
IN TIME

«Κουτσή» η συνταγματική αναθεώρηση Τσίπρα

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Ως «κουτσή» αντιμετωπίζουν στη ΝΔ τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες αξιολογούν ως «μη σοβαρή» την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιεί μια κορυφαία θεσμική διαδικασία ως ευκαιρία να κρατηθεί για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία.

Στη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως «η χώρα χρειάζεται ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη». Θέτουν, μάλιστα, ως προϋπόθεση συναίνεσης να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα του συντάγματος που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ώστε με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές οι πολίτες να επιλέξουν την κατεύθυνση των αλλαγών.

Το άρθρο 16 κρίνει τη στάση της ΝΔ

Και όταν στην αξιωματική αντιπολίτευση λένε «όλα τα άρθρα», συμπεριλαμβάνουν και το περίφημο άρθρο 16 που θα ανοίξει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. «Εάν δεν κριθεί αναθεωρητέο και αυτό το άρθρο, για εμάς δεν υφίσταται καμία πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης» διευκρινίζουν από την Πειραιώς, θέλοντας να αποφύγουν τυχόν… παρεξηγήσεις ή παρερμηνείες της στάσης τους. «Εναπόκειται λοιπόν στον κ. Τσίπρα να αποδείξει εάν πραγματικά θέλει και κυρίως τολμά μια πραγματικά γενναία συνταγματική αναθεώρηση. Με δύο λόγια θα λέγαμε: ιδού η Ρόδος ιδού και οι εκλογές για τον κ. Τσίπρα» τονίζουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Για τη ΝΔ η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι σημαντική για δυο λόγους. Πρώτον γιατί, όπως εξηγούν, είναι αδιανόητο να απαγορεύεται στην Ελλάδα η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όταν αυτό επιτρέπεται ακόμη και στη Βόρεια Κορέα. Δεύτερον, σε όλες τις δημοσκοπήσεις  το 70% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ αυτής της αλλαγής.

Σε ποια άλλα άρθρα εστιάζει η Πειραιώς

Εκτός από το άρθρο 16, στην Πειραιώς ζητούν αναθεώρηση και του άρθρου 106 του συντάγματος, ούτως ώστε οι αλλαγές να συμβάλλουν  στην αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία μέσω της εξασφάλισης ασφαλούς φορολογικού και ασφαλιστικού περιβάλλοντος. Άλλο παράδειγμα, επίσης, είναι το άρθρο 103 για τη ενίσχυση της διοικητικής αλλά και της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, στάση την οποία στηρίζει η ΝΔ μέσω της πρότασης που κατέθεσε για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Βαρύτητα δίνεται και στα άρθρα 3 και 16. Για το πρώτο, που αφορά στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σχολιάσει ότι δεν κρίνει πως πρέπει να αλλάξει. Και αυτό γιατί κατά τον ίδιο το ζήτημα των σχέσεων κράτους-εκκλησίας δεν έχει κατ’ ανάγκη να κάνει με το συνταγματικό περίγραμμα. «Έχω μιλήσει για μία ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων κράτους και εκκλησίας, με απόλυτη εντιμότητα, αναγνωρίζοντας τον ιστορικό και θρησκευτικό ρόλο της εκκλησίας, αλλά και την πολύ μεγάλη συμμετοχή που έχει σήμερα η εκκλησία στην αντιμετώπιση οξύτατων κοινωνικών ζητημάτων» σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι θέλει μια εκκλησία «η οποία, πέραν του θρησκευτικού της έργου, να είναι και αρωγός της πολιτείας στη στήριξη και στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η ακραία φτώχεια».

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές «πλέον η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του κ. Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει να αποδείξει οτι δεν χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα, μόνο και μόνο για να αλλάξει την ατζέντα».

Loading