Κ. Μητσοτάκης: «Η ΝΔ ξέρει να χτίζει, όχι να γκρεμίζει» (vd)

Για μείωση ΕΝΦΙΑ, καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και έκπτωση στις εργασίες για ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε μήνυμα στο 35ο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα προβλήματα της αγοράς ακινήτων και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, εύχομαι καλή χρονιά σε όλους και καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας. Η μεγάλη Παράταξη της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, ξέρει να χτίζει, όχι να γκρεμίζει. Και μιλώντας σ’ εσάς, είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε, καλύτερα από τον καθένα, πόσο δύσκολο και πόσο σημαντικό είναι να χτίσεις», δήλωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Πριν μερικά χρόνια, το να αποκτήσεις δικό σου σπίτι ήταν στόχος ζωής. Και πολλές οικογένειες τα είχαν καταφέρει, καθώς η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη. Σήμερα, για πολλούς συμπολίτες μας, το να έχεις δικό σου σπίτι είναι μπελάς, καθώς η αγορά ακινήτων αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Πρώτον, το μεγάλο ύψος του ΕΝΦΙΑ. Δεύτερον, τη μεγάλη γραφειοκρατία της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων. Τρίτον, την ανυπαρξία κινήτρων για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών της χώρας», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση διέλυσε τη μεσαία τάξη»

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Τα προβλήματα αυτά διογκώνονται ακόμα περισσότερο σε ένα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, όπως το τωρινό, όπου η κρίση παρατάθηκε αναίτια, λόγω των χειρισμών και της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που συνειδητά και απροκάλυπτα εχθρεύεται τη μεσαία τάξη την οποία διέλυσε με την εξοντωτική υπερφορολόγησή της. Όμως, οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και είμαστε εδώ για να το πετύχουμε».

Οι προτάσεις της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης δε στάθηκε μόνο στην  κριτική, αλλά παρουσίασε και τις λύσεις που προτείνει το κόμμα του.

«Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει λύσεις, που θα αναθερμάνουν την αγορά ακινήτων. Έχω δεσμευτεί απέναντί σας για μείωση του ΕΝΦΙΑ  κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Αυτή η κίνηση θα φέρει το φόρο ακίνητης περιουσίας στο 1% του Α.Ε.Π. περίπου, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ», δήλωσε αρχικά.

«Έχω δεσμευτεί για έκπτωση 40 με 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν την πλήρη ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων. Με χορήγηση έκπτωσης φόρου, η οποία θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Η γραφειοκρατία στη μεταβίβαση ακινήτων θα μειωθεί. Σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά, που απαιτούνται σήμερα, θα περιοριστούν στο ένα τρίτο. Και δεσμεύομαι στην πορεία να είναι όλα διαθέσιμα ηλεκτρονικά και σε τελικό στάδιο. Και παράλληλα δεσμεύομαι να υλοποιήσουμε δράσεις για την ανάπτυξη του “silver economy”, δίνοντας κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλες χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας. Όπως ήδη συμβαίνει στην Πορτογαλία και την Κύπρο, με σημαντικά οφέλη για την οικονομία τους», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ιδιοκτησία αναφαίρετο δικαίωμα»

Φίλες και φίλοι, μπορούμε να μετατρέψουμε τη σημερινή κρίση της υπερφορολόγησης, της απαξίωσης και της αβεβαιότητας, σε ευκαιρία για ανάπτυξη και επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τις περιουσίες των Ελλήνων. Έτσι ώστε η  “ιδιοκτησία” να πάψει να αντιμετωπίζεται ως ένα προνόμιο των λίγων, αλλά ως ένα αναφαίρετο δικαίωμα των πολλών. Καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.