Λεβέντης για Μακεδονία: “Ο λαός μίλησε…”

Για την αθρώα συμμετοχή πολιτών στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία και τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μίλησε ο Βασίλης Λεβέντης στην ΕΡΤ.

«Χαιρετίζω όλους τους φίλους της Ένωσης Κεντρώων και τα μέλη σε όλη τη χώρα, άνδρες και γυναίκες, νέους και νέες. Το συλλαλητήριο που έγινε χθες στην Αθήνα ήταν μεγάλο και σε όγκο και σε παλμό. Ήταν λάθος της Κυβέρνησης που επιχείρησε να το υποβαθμίσει. Το ίδιο φυσικά έγινε και με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης», δήλωσε αρχικά.

«Κλίμα υποτέλειας»

Στη συνέχεια, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι το κόμμα του «δεν πιστεύει στα συλλαλητήρια», ωστόσο πρόσθεσε ότι «εδώ στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί, ενάμιση μήνα τώρα, ένα κλίμα ότι έχουμε κουραστεί με το θέμα των Σκοπίων, περίπου 150 κράτη έχουν αναγνωρίσει ως Μακεδονία τα Σκόπια, και δεν μας βγάζει πουθενά να συνεχίσουμε να αρνούμαστε».

Μάλιστα, υποστήριξε πως «αυτό το κλίμα είναι κλίμα υποτέλειας, ηττοπάθειας, να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος, γιατί να παραχωρήσουμε τη λέξη Μακεδονία; Τι θα κερδίσουμε; Ο λαός μίλησε και είναι σαφές ότι δεν θέλει να παραδώσει τη λέξη Μακεδονία».

«ΣΥΡΙΖΑ και Γεννηματά παραδίδουν με ευκολία την ονομασία»

«Εδώ υπάρχουν τρία κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ που με ευκολία παραδίδει το όνομα αρκεί να πληρούνται άλλοι κανόνες, υπάρχει η κα Γεννηματά που επίσης παραδίδει με ευκολία την ονομασία, και υπάρχει η ΝΔ που αυτή είναι μισή-μισή, άλλοι λέγανε να πάνε στα συλλαλητήρια και άλλοι λέγαν όχι», πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, για να δικαιολογήσει την απόφασή του να πάει, τελικά, στο συλλαλητήριο.

«Και τα τρία κόμματα παραδίδουν τη λέξη Μακεδονία και μπροστά σε αυτό αναγκάστηκα ως Αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων να καλέσω όλους τους φίλους μας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, γιατί βλέπω αυτή τη φορά αληθινό κίνδυνο να παραδοθεί η λέξη Μακεδονία», εξήγησε.

«Ο πρωθυπουργός δεν έχει αναλογιστεί τις επιπτώσεις»

Μάλιστα, ο κ. Λεβέντης προειδοποίησε πως «αν παραδοθεί η λέξη, είναι επικίνδυνο να έχουμε πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τη Θεσσαλονίκη και για τη Μακεδονία του Αιγαίου. Γιατί θα μπουν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα έχουν πια ανάγκη την Ελλάδα οι Σκοπιανοί. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν έχει κατανοήσει και αναλογιστεί τις επιπτώσεις, σε τι κυκεώνα θα μπει η Ελλάδα. Θα γίνουμε από εν δικαίω, εν αδίκω. Από κατήγοροι θα γίνουμε κατηγορούμενοι. Θα τρέχουμε να μπαλώσουμε τις τρύπες που θα ανοίξουν από αυτή τη συμφωνία που θα υπογράψουμε».

Επανέλαβε, δε, ότι «το στίγμα για τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του θα είναι βαρύτατο και πρέπει να μην αποτολμήσει να βάλει υπογραφή και ούτε στη Βουλή να φέρει αυτή τη συμφωνία, που θα παραδίδει το όνομα της Μακεδονίας και να φέρει σε τέτοιο δίλλημα τους βουλευτές. Ιδιαίτερα να μην προσπαθήσει να βρει πλειοψηφία των 151 με άλλους προδότες βουλευτές άλλων κομμάτων. Αν το έχει αυτό κατά νου, δεν ταιριάζει αυτό σε αριστερό ηγέτη. Εξευτελίζει και την Αριστερά αν το κάνει».

«Δε μας ένοιαζε ποιοι ήταν στο Σύνταγμα»

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να ματαιώσει το σχέδιο παράδοσης του ονόματος «Μακεδονία».

«Ξέρουμε ότι στο συλλαλητήριο ήταν και ακροδεξιοί και Χρυσή Αυγή, σε αυτό έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν μας ένοιαζε εμάς ποιοι ήταν στο Σύνταγμα. Εμείς είμαστε συνεχιστές των παραδόσεων του Πλαστήρα, του Γεωργίου Παπανδρέου, του Ι. Ζίγδη, του Γεωργίου Μαύρου, ανθρώπων πατριωτών που δεν παρέδωσαν τίποτα. Η ευκολία με την οποία ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας και η κα Γεννηματά παραδίδουν το όνομα Μακεδονία με βάζει σε σκέψεις. Ή φέρονται επιπόλαια, ή κάτι χειρότερο, βαδίζουν βάση σχεδίου. Το δεύτερο θέλω να το βγάλω από το μυαλό μου», κατέληξε.