Γ. Γεωργαντάς: «Δεν θα υπάρξει ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας»

Γ. Γεωργαντάς: «Δεν θα υπάρξει ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας»

Μέχρι τον Δεκέμβριο θα υπάρχουν συγκεκριμένα, απ’ τα παραδείγματα απλούστευσης διαδικασιών για την έκδοση δικαιολογητικών σχετικά με τα λεγόμενα «γεγονότα ζωής», όπως προανήγγειλε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104,9», ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.

«Οι πρώτες μας παρεμβάσεις θα έχουν να κάνουν με τον απλό πολίτη, με τα λεγόμενα γεγονότα ζωής, με τον θάνατο, το γάμο, τη γέννηση, πάνω σε αυτά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται θα κοιτάξουμε λίγο να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός.

«Είμαστε 26η χώρα στην Ε.Ε. στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στην ψηφιακή διακυβέρνηση, όμως πλέον υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει ένα νεοσύστατο υπουργείο που θα έχει αυτόν τον καθοδηγητικό και συντονιστικό ρόλο, έτσι ώστε πρώτα να κάνουμε έναν περιορισμό της γραφειοκρατίας και μια απλούστευση των διαδικασιών και στη συνέχεια να ψηφιοποιήσουμε αυτές τις υπηρεσίες για να είναι εύκολα προσβάσιμες στον Έλληνα πολίτη».

Ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι δεν θα προχωρήσουν σε «ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας, δεν είναι αυτός ο στόχος». «Πρέπει πρώτα να ελαφρύνουμε τις διαδικασίες», πρόσθεσε, «να καταργήσουμε δικαιολογητικά όπου αυτά δεν απαιτούνται ή ζητούνται για δεύτερη και τρίτη φορά, να επανασχεδιάσουμε κάποιες ενδιάμεσες διαδικασίες οι οποίες ίσως δεν χρειάζονται πλέον και αφού καταλήξουμε στο ποια θα είναι τα βήματα της συναλλαγής του πολίτη με το δημόσιο, αυτές τις όποιες διαδικασίες μετά θα τις ψηφιοποιήσουμε, έτσι ώστε ο πολίτης, είτε μέσα από τον υπολογιστή του, είτε από τα ΚΕΠ, να μπορεί να εξυπηρετηθεί με άμεσο και ποιοτικό τρόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον νέο Ποινικό Κώδικα, έκανε λόγο για «νομικό έγκλημα που έγινε στην προηγούμενη κυβέρνηση η οποία ερήμην όλης της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά ήρθε και τροποποίησε τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας».

«Ήταν πολλά τα λάθη, ενώ, αν ανατρέξει κάποιος και δει την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας εκείνη την ημέρα, ήταν ό,τι πιο σκληρό κείμενο έχω διαβάσει από δικαστική ένωση. Ήταν ένα κείμενο που προανήγγειλε τις αποφυλακίσεις πολλών εγκληματιών, τις παραγραφές πολλών αδικημάτων που πλέον η ποινική απαξία τους από κακούργημα έγινε πλημμέλημα και δυστυχώς όλα αυτά επαληθεύτηκαν. Ταυτοχρόνως έκαναν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, έβαλαν ως χρόνο έναρξης των νέων κωδίκων όχι την 15η Σεπτεμβρίου που είναι ο χρόνος έναρξης της νέας δικαστικής χρονιάς, αλλά την 1η Ιουλίου με συγκεκριμένη σκοπιμότητα να ισχύσει αυτός ο νόμος και να ωφεληθούν μέσα από αυτόν κάποιοι».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις «να ανασταλεί ή να καταργηθεί όποια διάταξη προσβάλλει το δημόσιο περί δικαίου αίσθημα, αλλά ταυτοχρόνως δίνει και τη δυνατότητα σε εγκληματίες με ιδιαίτερα βαριά αδικήματα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, να μπορέσουν πραγματικά να αντιμετωπιστούν με την αναλογικότητα που είναι γενική αρχή του δικαίου».

Σχολιάζοντας τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, σημείωσε ότι «θα έρθει με έναν χαρακτήρα επείγοντος στη Βουλή κάτι που οφείλεται στην καθυστέρηση της προηγούμενης κυβέρνησης, αφού είμαστε η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει εναρμονίσει την εσωτερική νομοθεσία της με την ευρωπαϊκή στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε πρόστιμο καθημερινά για την καθυστέρηση αυτή».

Σχολιάζοντας δε την επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παλαιότερα είχαμε πάντα την αίσθηση ότι έρχεται ο πρωθυπουργός και δίνει κάποιες αποσπασματικές ελαφρύνσεις σε ένα μέρος του πληθυσμού». «Αυτό νομίζω ότι πλέον», συνέχισε, «με τα χρόνια και την πορεία των πραγμάτων δεν τιμά κανέναν, δηλαδή αυτό που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση το έδωσε με την πρώτη μέρα λειτουργίας της Βουλής και θα δίνει σταδιακά και το επόμενο διάστημα ό,τι περισσότερο μπορεί, με βάση το πρόγραμμα έτσι όπως το έχει ανακοινώσει, με στόχο να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά η χώρα».

«Εμείς θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα και χτίζοντας την αξιοπιστία που είναι αναγκαία, παίρνοντας και τα αποτελέσματα τα οποία θεωρούμε ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα σε σχέση με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, να επαναδιαπραγματευθούμε τα πρωτογενή πλεονάσματα έτσι ώστε να μείνει χώρος να πάρει ανάσα η πραγματική οικονομία, να μπορέσει να ελαφρυνθεί ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος και συγχρόνως να έχουμε μια ουσιαστική και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για την οικονομία της χώρας», κατέληξε.

 

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play