Μήνυμα Μαξίμου προς τα Σκόπια

Ανακοίνωση με αποδέκτη τα Σκόπια εξέδωσε το Μαξίμου, καλώντας την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να συνεχίζει να εργάζεται από κοινού με την Ελλάδα για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας.

Παράλληλα, τονίζει ότι η όποια λύση και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού θα πρέπει να κατοχυρωθούν απαραιτήτως με μία Συνταγματική Αναθεώρηση του γειτονικού κρατιδίου.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου για τα Σκόπια:

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

Το timing της ανακοίνωσης Μαξίμου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εν λόγω ανακοίνωση του Μαξίμου έρχεται μία ημέρα μετά την πρόταση των Σκοπιανών για την ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν” και λίγες ώρες μετά τα τέσσερα “όχι” που εισέπραξε ο πρωθυπουργός από Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Λεβέντη.