Την εκτίμηση ότι «δεν υφίσταται η συμφωνία Εκκλησίας-κράτους» μετά και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, έκανε σε συνέντευξή του στον Flash Radio 99.4, ο βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αττικής με το Ποτάμι και αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς.
Ερωτηθείς σε σχέση με την πορεία που σημειώνει η συμφωνία, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για τον διαχωρισμό Εκκλησίας-κράτους, ο κ. Μαυρωτάς εκτίμησε ότι «πιθανότατα η συμφωνία δεν υπάρχει», ενώ από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός πρωτόγνωρου καθεστώτος, βάσει του οποίου η Εκκλησία θα εντάσσεται σε ένα καθεστώς ενδιάμεσης κατάστασης ανάμεσα σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Κατά αυτόν τον τρόπο «θα διασφαλιστεί ένα μικτό σχήμα, ως προς το εάν θεωρούνται οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι».
Από την άλλη πλευρά, στο ζήτημα που αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μαυρωτάς, σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία, τα οποία πρέπει να διασφαλιστούν κατά την ψήφισή της, από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, ωστόσο σημείωσε ότι οι βουλευτές του Ποταμιού, αναμένεται να ψηφίσουν κατά συνείδηση όταν η συγκεκριμένη συμφωνία έρθει προς ψήφιση στην ελληνική βουλή. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμφωνία, είναι μεν επιθυμητή, ωστόσο δεν είναι και η ιδανική, εντούτοις αναμένεται να φέρει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Στο ζήτημα της θέσης που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, ο κ. Μαυρωτάς, εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να αδράξει την ευκαιρία που της δίνεται καθώς βρίσκεται μπροστά σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή τόσο σε θεσμικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, καίριο ρόλο σε αυτό το εγχείρημα θα μπορούσαν να αναλάβουν τόσο ο πρωτογενής, όσο και ο μεταποιητικός τομέας της χώρας.
Συνταγματική Αναθεώρηση
Σε ερώτηση που δέχθηκε για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, το οποίο απασχολεί την επικαιρότητα, ο κ. Μαυρωτάς, τόνισε ότι το Ποτάμι, τάσσεται υπέρ του σταθερού εκλογικού κύκλου, ο οποίος δε θα επηρεάζεται από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτως ώστε οι εκάστοτε κυβερνήσεις να επιδίδονται σε πραγματικό έργο και όχι σε έναν φαύλο κύκλο προεκλογικών υποσχέσεων και ακατάσχετης παροχολογίας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, όπως το ζήτημα της ασυλίας των βουλευτών, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ορισμένα περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ τέλος εκτίμησε ότι πρέπει να αλλάξει και το άρθρο του Συντάγματος που αφορά την ίδρυση των ελληνικών ιδιωτικών πανεπιστημίων.