«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντάει επί της ουσίας αλλά με τσιτάτα»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντάει επί της ουσίας αλλά με τσιτάτα»

Στο ζήτημα του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νότης Μηταράκης.

Αναφερόμενος στα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπο το ασφαλιστικό σύστημα, ο Ν. Μηταράκης τόνισε ότι «έχουν προκύψει δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να πληρώνει πλέον τις αντίστοιχες συντάξεις, και δεύτερον έχουμε το πρόβλημα του δημογραφικού, ότι δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός, γερνάμε ως χώρα, μεγαλώνουμε και έχουμε περισσότερους συνταξιούχους απ’ ότι έχουμε εργαζόμενους».

Ως λύση των συγκεκριμένων προβλημάτων, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι «χρειάζεται την επόμενη μέρα ένα μεικτό σύστημα, διατηρώντας την εθνική σύνταξη, η οποία στηρίζει ένα σύστημα κοινωνικής δικαιοσύνης, στηρίζοντας την καθολική δημόσια αναδιανεμητική ασφάλεια για την κύρια σύνταξη, αλλά δημιουργώντας ένα μεικτό σύστημα στην επαγγελματική, δηλαδή στην επικουρική, κεφαλαιοποιώντας πλέον τους λογαριασμούς των ασφαλισμένων. Όπως κάνουνε όλες οι αναπτυγμένες οικονομίες και οι δημοκρατίες του κόσμου.

Το συγκεκριμένο σύστημα δε βασίζεται στο δημογραφικό. Δεν στηρίζεται στο αν θα υπάρχουν επαρκείς εργαζόμενοι το 2060 για να πληρώνουν τη σύνταξη της δικιάς μου γενιάς, αλλά πλέον ο κάθε εργαζόμενος ανάλογα με τις δικές του εισφορές και τις ίσες εισφορές του εργοδότη του, δημιουργεί τον δικό του αποταμιευτικό λογαριασμό».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα το γεγονός ότι δεν υπάρχουν Έλληνες θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι να στηρίζουν σταθερά την ελληνική οικονομία, γεγονός το οποίος επηρεάζει τη χώρα μας από τις διεθνής συγκυρίες. «Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, είναι ο βασικότερος επενδυτής της εθνικής οικονομίας. Και στην Ελλάδα η αλήθεια είναι ότι πολλές μεγάλες ξένες επενδύσεις που γίναν, γίναν από συνταξιοδοτικά ταμεία άλλων χωρών. Επειδή δεν έχουμε δικά μας ασφαλιστικά ταμεία, η αλήθεια είναι ότι η ελληνική επενδυτική αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι αρκετά χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες, δεν έχουμε Έλληνες θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι να στηρίζουν σταθερά την ελληνική οικονομία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντάει επί της ουσίας αλλά με τσιτάτα»

Από την άλλη πλευρά, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τις κατηγορίες οι οποίες εξαπολύονται εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί οραματισμού ενός «συστήματος Πινοσέτ»,  ο Ν. Μηταράκης τόνισε ότι «όταν μιλάς με την κοινωνία, η κοινωνία ζητάει ένα σύστημα συνταξιοδοτικό το οποίο να είναι βιώσιμο. Όταν μιλάς με παιδιά της δικιάς μου γενιάς ή και νεότερα, σου λένε ότι εγώ δε πιστεύω ότι σε 20 ή 30 χρόνια θα πάρω σύνταξη. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να απαντήσει επί της ουσίας, προσπαθεί να απαντήσει με τσιτάτα».

Ακόμα, αποτιμώντας συνολικά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο βουλευτής της ΝΔ, δήλωσε ότι «την τελευταία τετραετία δεν έχουμε ροή νέων επενδύσεων. Οι μεγάλες επενδύσεις που συζητάνε αν θα υλοποιηθούν, είναι της προηγούμενης περιόδου, του 2012-2014. Οι μεγάλες επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, ο TAP, τα περιφερειακά αεροδρόμια, είναι επενδύσεις που ήρθαν την προηγούμενη περίοδο, κάποιες υλοποιούνται κάποιες δεν υλοποιούνται, αλλά δυστυχώς δεν έρχονται νέες μεγάλες επενδύσεις.

Έχουμε ένα πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα με αναιμική ανάπτυξη. Έχουμε μια ασφυξία της ιδιωτικής οικονομίας, είτε στα κόκκινα δάνεια, είτε στις οφειλές προς το δημόσιο. Η ανεργία μειώνεται μόνο γραμμικά, ενώ μετά από τόσα χρόνια κρίσης θα έπρεπε να είχε αναστραφεί το κλίμα γενικότερα. Δε βλέπουμε αυτή τη στιγμή ποιος είναι ο παράγοντας της αισιοδοξίας».

«Χαμένη ευκαιρία η συνταγματική αναθεώρηση»

Τέλος, χαρακτήρισε ως «χαμένη ευκαιρία» για τη χώρα μας να αναπτυχθεί οικονομικά, την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. «Πρέπει να αποφασίσουμε σε αυτή τη χώρα ότι θέλουμε επενδύσεις, και δυστυχώς η συνταγματική αναθεώρηση ήταν μια χαμένη ευκαιρία να βελτιωθούν και κάποιες συνταγματικές επιταγές, οι οποίες στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί για να σταματήσουν τα έργα στη χώρα μας».

Loading