Μητσοτάκης: «Να επιστρέψουν αμέσως και ασφαλείς στην πατρίδα οι στρατιωτικοί»

«Περιμένουμε να επιστρέψουν αμέσως και ασφαλείς οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην πατρίδα μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την κράτησή τους από την Τουρκία.

«Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές είναι απαράδεκτη και δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανάλογα περιστατικά πάντα συνέβαιναν στα σύνορα και πάντα επιλύονταν γρήγορα και με καλή διάθεση και από τις δύο χώρες», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Άλλωστε, την εποχή της δορυφορικής τεχνολογίας είναι παντελώς ανυπόστατος κάθε ισχυρισμός περί κατασκοπείας από ένστολους πεζούς. Περιμένουμε λοιπόν να επιστρέψουν αμέσως και ασφαλείς οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην πατρίδα μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΝΔ.

Παράλληλα, κάλεσε «τους αρμόδιους υπουργούς, έστω και με καθυστέρηση, να πράξουν όλα όσα πρέπει, για να τελειώσει εδώ η ανεπίτρεπτη ομηρεία τους».

«Η κυβέρνηση υποτίμησε το περιστατικό»

«Δεν θέλω από το ακριτικό μας νησί, από τη Σύμη, στην οποία βρίσκομαι σήμερα, να διευρύνω την κριτική μου στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα. Αλλά είναι προφανές ότι υποτίμησε το περιστατικό, όπως υποτίμησε και την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο. Σήμερα, μάλιστα, δέσμευσε με navtex ολόκληρο το Καστελόριζο προκαλώντας για μια ακόμη φορά», δήλωσε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πάντα ενωμένοι σε ανάλογες προκλήσεις»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι σε ανάλογες προκλήσεις «οι Έλληνες είμαστε πάντα ενωμένοι» και σημείωσε ότι η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις καλή γειτονίας με την Τουρκία.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Σχέσεις που να στηρίζονται όχι μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και στους άγραφους κανόνες αμοιβαίου σεβασμού», ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Σε ανάλογες προκλήσεις οι Έλληνες είμαστε πάντα ενωμένοι -το έχουμε αποδείξει στη μακρά ιστορία μας. Και κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι αν χρειαστεί έχουμε την αποφασιστικότητα, τα διεθνή ερείσματα αλλά και την ισχύ, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα».