ΙΝΤΙΜΕ

Νίμιτς: «Έφτασε η ώρα των αποφάσεων» (vd)

Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για το Σκοπιανό, σύμφωνα με τον Μάθιου Νίμιτς. “Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή. Το συζητάμε 25 χρόνια. Όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα”, δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί», πρόσθεσε ο κ. Νίμιτς, ο οποίος χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών.

«Υπάρχει βούληση για λύση»

Ο κ. Νίμιτς υποστήριξε πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος».

Παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια», αλλά εκτίμησε πως «υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» και πρόσθεσε πως «υπάρχει μία δυναμική».

Όσον αφορά τις ελληνικές θέσεις, εμφανίστηκε «θετικός» ως προς αυτές και εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαρροές

Ο κ. Νίμιτς ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τα ονόματα που είχαν διαρρεύσει για το κρατίδιο των Σκοπίων. Ο ίδιος, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε αυτά. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες», δήλωσε σχετικά.

«Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή», πρόσθεσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

«Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου, πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων, για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση», κατέληξε.