ΝΔ: «Επιβεβαιώνεται κάθε μήνα η εσωτερική στάση πληρωμών»

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την έρευνα για πιθανή κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που δόθηκαν στην Ελλάδα, με στόχο τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, που ξεκίνησαν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης – OLAF) κατέθεσαν 30 βουλευτές της ΝΔ.

Η ερώτηση έχει ως αποδέκτες τους υπουργούς: Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλη Καλογήρου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτη Κουβέλη.

«Εκθέτει τη χώρα μας στη διεθνή κοινότητα»

Σύμφωνα με τους βουλευτές της Ν.Δ. «η σημερινή επιβεβαίωση από την Κομισιόν της χθεσινής αποκάλυψης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, εκθέτει για ακόμη μια φορά τη χώρα μας στη διεθνή κοινότητα».

«Πόσο μάλλον όταν ο διεθνής Τύπος ανέδειξε και ευλόγως τη σύλληψη Ελλήνων δημοσιογράφων επειδή απλά έθεσαν στον κ. Καμμένο και σε άλλους υπουργούς αυτονόητα ερωτήματα που έχουν όλοι οι πολίτες βλέποντας την τραγική κατάσταση της Μόριας για το πώς τελικά “αξιοποιήθηκαν” 1,6 δισ ευρώ που δόθηκαν από την ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό», τονίζεται.

«Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης γίνεται ακόμη πιο προκλητική»

Επιπλέον, στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται πως «η τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, η πλήρης απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, οι ελλιπείς τους υποδομές, αλλά και ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, προκαλούν ευθέως το αίσθημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτών. Η πρωτοφανής ανεπάρκεια της κυβέρνησης γίνεται ακόμη πιο προκλητική, όταν αφορά ζητήματα ύψιστης κοινωνικής ευαισθησίας, όπως εκείνο των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα είναι 2.242, με μόλις 1.091 αντίστοιχες θέσεις να είναι διαθέσιμες σε δομές φιλοξενίας».

«Για τους λόγους αυτούς 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν σήμερα επίκαιρη επερώτηση προς επτά υπουργούς, ζητώντας απαντήσεις για τα εξής, συγκεκριμένα, ζητήματα:

 • Είναι σε γνώση της κυβέρνησης η αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico, πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονταν για το φαγητό των προσφύγων; Και εάν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος και ποιο είναι το ακριβές πεδίο της έρευνας;
 • Για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να επιβλέπει την ορθή και διαφανή αξιοποίηση των χρημάτων που λαμβάνουν οι Μ.Κ.Ο από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
 • Πόσα χρήματα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση από τα κοινοτικά κονδύλια και πόσα από αυτά  έχουν εκταμιευθεί;
 • Με ποιον τρόπο έχουν διατεθεί τα συγκεκριμένα κονδύλια;
 • Πόσες και ποιες συμβάσεις και κατόπιν ποιας διαγωνιστικής διαδικασίας έχει συνάψει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού;».

Την επίκαιρη ερώτηση υπογράφουν οι:

 1. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
 2. Σοφία Βούλτεψη
 3. Βασίλειος Κικίλιας
 4. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης
 5. Μάξιμος Χαρακόπουλος
 6. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
 7. Ιωάννης Πλακιωτάκης
 8. Κωνσταντίνος Τσιάρας
 9. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου
 10. Ελευθέριος Αυγενάκης
 11. Γεώργιος Βαγιωνάς
 12. Γεώργιος Βλάχος
 13. Γεώργιος Γεωργαντάς
 14. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης
 15. Γεράσιμος Γιακουμάτος
 16. Αθανάσιος Δαβάκης
 17. Νικόλαος – Γεώργιος Δένδιας
 18. Κωνσταντίνος Καραγκούνης
 19. Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου
 20. Όλγα Κεφαλογιάννη
 21. Δημήτριος Κυριαζίδης
 22. Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη
 23. Αθανάσιος Μπούρας
 24. Μάριος Σαλμάς
 25. Κωνσταντίνος Σκρέκας
 26. Δημήτριος Σταμάτης
 27. Κωνσταντίνος Τασούλας
 28. Κωνσταντίνος Τζαβάρας
 29. Ιωάννης Τραγάκης
 30. Κωνσταντίνος (Κωστής) Χατζηδάκης