ΝΔ: «Η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα στα Ίμια»

Κοινή ερώτηση με θέμα την απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στα Ίμια κατέθεσαν πριν λίγο οι αρμόδιο Τομεάρχές της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και Βασίλης Κικίλιας.

Όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων «για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, τουρκικές ναυτικές μονάδες προσπαθούν να αποτρέψουν την πλεύση ελληνικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Ιμίων. Η εντεινόμενη προκλητικότητα του Τουρκικού ναυτικού, το οποίο δεν επέτρεψε στα ελληνικά σκάφη να πλησιάσουν καν τις βραχονησίδες, υποδηλώνει ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει πλέον τα Ίμια σαν να είναι μέρος της τουρκικής επικράτειας».

“Να μην παγιωθεί η σημερινή αρνητική κατάσταση”

Και συνεχίζουν, επισημαίνοντας για τα Ίμια, πως: «Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες δηλώσεις συμβούλου του Τούρκου προέδρου, συνιστούν απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή των Ιμίων. Είναι αυτονόητο ότι απαιτείται άμεση και πολυεπίπεδη διπλωματική δράση, προκειμένου να μην παγιωθεί η σημερινή ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη σοβαρότερες επιπτώσεις».

Οξύτατες και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι δυο «γαλάζιοι» Τομεάρχες, ότι  με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, το 2017 ήταν ένα από τα χειρότερα έτη των τελευταίων δύο δεκαετιών από πλευράς τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο. Συμπεριφορές, μάλιστα, οι οποίες συνοδεύονταν από οξύτατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως αυτές του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ για 130 νησιά και νησίδες στο Αιγαίο που είναι υπό «ακαθόριστου κυριότητας».