Νταβός: Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα -Ζάεφ

Τις εξελίξεις στο Σκοπιανό αναμένεται να “δείξει” η σημερινή κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα -Ζάεφ στο Νταβός.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθούν στις 4 μ.μ. σε μια κρίσιμη στιγμή για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και προφανώς για την πορεία λύσης του λεγόμενου ονοματολογικού.

Πρόκειται για μία πολυαναμενόμενη συνάντηση, με ιδιαίτερο συμβολισμό κατά την οποία οι δύο πρωθυπουργοί θα διερευνήσουν τις δυνατότητες σύγκλισης για τη μείζονα διαφορά στο ονοματολογικό αλλά και άλλα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές εδώ και πολλά χρόνι.

Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Τσίπρα -Ζάεφ

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του.

Η Αθήνα θεωρεί τη στάση αυτή θετική, αλλά περιμένει να αποδειχθεί και στην πράξη, δηλαδή στις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εκφράσει στον κ. Ζάεφ την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Από το αποτέλεσμα της συνάντησης Τσίπρα -Ζάεφ και το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις, θα εξαρτηθούν όχι μόνο οι διπλωματικές κινήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά και οι κινήσεις της κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τα νέα δεδομένα, που κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψουν, η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει σε ενημέρωση της αντιπολίτευσης και του σώματος της Βουλής.

Πριν από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει σε πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ, με τίτλο «Stabilizing the Mediterranean» («Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο»), στις 1:30 μ.μ.