Ντιμιτρόφ: «Ήμασταν και θα είμαστε Μακεδονές»

«Το ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται κυρίως στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας, ενώ το δικό μας στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας. Ήμασταν και θα είμαστε «Μακεδόνες»», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Δηλώσεις με τις οποίες διαχωρίζει τη θέση του θέση του, από αυτές που έκανε ο εκπρόσωπος της πΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, Βάσκο Ναουμόφσκι, τις οποίες ο Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση». Δεν απέφυγε πάντως να προσθέσεις ότι οι δηλώσεις του Ναουμόφσκι, δημιουργούν πρόβλημα από την στιγμή που ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα.

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ έχει εκλεγεί με από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνη του VMRO – DPMNE στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει αντιπρόεδρος, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Από την πλευρά του ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις πΓΔΜ και Ελλάδας είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.

«Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η πΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η συνεργασία με τους δύο αυτούς θεσμούς σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ζάεφ και Τσίπρας τα λένε στις 24 Ιανουαρίου

Στο μεταξύ συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προανήγγειλε ο ομόλογός του στα Σκόπια, Ζόραν Ζάεφ. Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μια λύση στο θέμα της ονομασίας, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές προς όφελος των πολιτών» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ζάεφ, που παραβρέθηκε σήμερα στην πόλη Στρούγκα, στην τελετή αγιασμού των υδάτων (τα Σκόπια γιορτάζουν σήμερα τα Θεοφάνεια).

Επανέλαβε δε, ότι οποιαδήποτε λύση και αν βρεθεί πρώτα θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην πΓΔΜ προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες.

Τον διαχωρισμό από τις δηλώσεις Ναουμόφσκι εξέφρασε και η κυβέρνηση της πΓΔΜ.