Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά στηρίζουν Τσίπρα και Ζάεφ για Νόμπελ Ειρήνης

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 2015 Ουιντέντ Μπουχαμάουι είχε πάρει την πρωτοβουλία να προτείνει για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 τους Πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Η επικύρωση της Συμφωνίας από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών διαμορφώνει μια νέα δυναμική στην πρόταση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, κι ύστερα από πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, οι πρόεδροι των ευρωομάδων της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν και των Πράσινων Σκα Κέλερ συνυπογράφουν κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας των Τσίπρα και Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019.

Το κείμενο στήριξης, που συνυπογράφουν οι Γκάμπι Τσίμερ, Ούντο Μπούλμαν και Σκα Κέλερ, έχει ως εξής:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) τερματίζει μια μακρόχρονη διαμάχη και φέρνει σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Αποτελεί επίσης πρότυπο για την ειρηνική επίλυση των διεθνών προβλημάτων μέσω του διαλόγου και των αμοιβαίων συμβιβασμών.

Οι Πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν το πολιτικό θάρρος να προχωρήσουν στη Συμφωνία παρά την εθνικιστική αντιπολίτευση.

Για αυτούς τους λόγους, υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της Μπουχαμάουι για τη στήριξη της υποψηφιότητας των κκ. Τσίπρα και Ζάεφ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019».