Ξαφά: Πιθανές οι πρόωρες εκλογές το 2018

Πρόωρες εκλογές εντός του 2018 βλέπει η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά, σε μελέτη που εκπόνησε για το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης.

Αναλύοντας το σκεπτικό της η κα. Ξαφά εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να «δραπετεύσει» από το Μέγαρο Μαξίμου πριν εφαρμοστούν οι επώδυνες περικοπές συντάξεων που έχει ψηφίσει.  Σε άλλο σημείο, μάλιστα, διαπιστώνει «ρωγμές» στο κυβερνητικό μέτωπο με αφορμή κυρίως τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα τα εθνικά θέματα.

Όπως σημειώνει, ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει πολιτικά μια ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2018.

Πρόωρες εκλογές ακυρώνουν την «καθαρή έξοδο»

Αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με την κα. Ξαφά, θα ακυρώσει το κυβερνητικό αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και θα καθυστερήσει σημαντικά την τελική αξιολόγηση
Προβλέπει, μάλιστα, ότι τα πολιτικώς τοξικά προαπαιτούμενα «θα διαβρώσουν ακόμη περισσότερο την εκλογική της βάσης», γεγονός που οδηγεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο του 2018, προκειμένου να μεταφέρουν το φορτίο της ολοκλήρωσης της Δ’ αξιολόγησης στη Νέα Δημοκρατία.