INTIME

Οι στόχοι και οι υποσχέσεις της Φώφης Γεννηματά για την ψηφιακή εποχή

Σε εκδήλωση της ΟΤΟΕ για την ψηφιακή εποχή στις τράπεζες μίλησε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «ως προοδευτική δύναμη» ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς διεκδικεί «ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής, για την πρόσβαση όλων στη γνώση και σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων».

Επίσης, έκανε λόγο για «στρατηγική υιοθέτηση ανοιχτών τεχνολογιών», αλλά με την «αποφυγή μετατροπής του ανθρώπου σε εξαρτημένο τεχνολογικό εργαλείο».

«Να αξιοποιηθεί για περισσότερη ανάπτυξη»

«Θέλουμε η ψηφιακή εποχή να μην οδηγήσει σε διεύρυνση των ανισοτήτων, αλλά να αξιοποιηθεί για περισσότερη ανάπτυξη, καλύτερη και περισσότερη απασχόληση, βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής των πολιτών», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι «χρειαζόμαστε επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις στη μεταποίηση και στις τεχνολογίες. Και αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται εργαζόμενους υψηλών προσόντων και εμπειρίας. Και φυσικά, υψηλότερων αμοιβών – ζήτημα που θα αποτελέσει τη λύση για να σταματήσει το brain drain που υπονομεύει το μέλλον της χώρας».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως το νέο μοντέλο παραγωγής απαιτεί βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, τις οποίες “δεν πρέπει να τις θεωρήσουμε ως πρόβλημα, ως εξαναγκασμό, αλλά ως δικές μας προτεραιότητες και επιλογές”.

Παράλληλα, υποστήριξε πως το Κίνημα Αλλαγής εγγυάται:

«1. Μια μεγάλη αλλαγή στο σύστημα Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες του. Που θα δώσει δυνατότητα στην νέα γενιά να κατακτήσει τη νέα γνώση.

  1. Ριζική αλλαγή του συστήματος της δια βίου μάθησης και της επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να ευνοήσουμε την δημιουργία νέων επαγγελμάτων, νέων δεξιοτήτων των εργαζόμενων. Με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης όλων των εργαζόμενων στο σύστημα.
  2. Βάρος στην εργασιακή εμπειρία και την μαθητεία, ήδη από τα χρόνια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με στενή συνεργασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με τον επιχειρηματικό κόσμο.
  3. Μια νέα συμφωνία για την προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις νέες συνθήκες. Η πολιτεία και οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να συνδιαμορφώσουν μέσα από το διάλογο και τη συλλογική διαπραγμάτευση, αυτό το νέο πλαίσιο που εγγυάται το ‘αύριο’, αλλά διασφαλίζει και τον εργαζόμενο.
  4. Νέους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων και πλήρη διαφάνεια στην τυχόν επεξεργασία τους.

Ο σύγχρονος ρόλος των συνδικάτων και οι στόχοι

Αφού έκανε ειδική μνεία στο σύγχρονο ρόλο των συνδικάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη να αλλάξουν με τις δικές τους διαδικασίες , με νέες δομές, με άλλου τύπου οργάνωση, με ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και με «άνοιγμα» στους εργαζόμενους στις νέου τύπου επιχειρήσεις.

«Για το Κίνημα Αλλαγής, η επιλογή είναι μια και μοναδική: Προοδευτική διακυβέρνηση, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με παραγωγή νέου πλούτου, δίκαιη διανομή, αξιοπρεπή εργασία, κράτος δικαίου. Και σε αυτούς τους στόχους ζητούμε την συνεργασία και την συμβολή σας», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ